Njuzovci pojačani Daškom i Mlađom o medijima 1Foto: Danas

Odlično je počelo – to može da se konstatuje nakon što je održan prvi javni događaj u novootvorenim prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine na SPENS-u.

 Nepuna dva meseca pre nego što ovo najstarije nezavisno udruženje u zemlji obeležava 30 godina postojanja, posle gotovo tri decenije rada u Zmaj Jovinoj ulici, ptvo u broju 4 tokom devedesetih, a potom sa adresom u Zmaj Jovinoj 3, Nezavisno društvo novinara Vojvodine preselilo se u prostorije na prvom spratu Sportsko-poslovnog centra Vojvodina (ulaz br.8).

I dok još nisu otpakovane sve kutije i nisu urađeni radovi na uređenju svih prostorija, u Sali za tribine održan je prvi javni događaj: tribina o slobodi medija na kojoj je gostovala ekipa satiričnog portala Njuz net koja je u Novom Sadu bila u okviru svoje turneje „Sadašnjost Srbije“. Podsetimo, Njuzovci su već nekoliko godina i „nosioci“ priznanja „Prijatelj Danasa“.

Njima su se, ovoga puta, pridružili i gosti sa domaćeg terena, radijski duo Daško Milinović i Mladen Urdarević, popularni Daško & Mlađa.

Gotovo puna dva sata oni su govorili o stanju u medijima danas, koliko su slobodni a koliko ne, da li ima pritisaka i kako razlikovati prave vesti od lažnih, koliko se druge redakcije „upecaju“ na njihove vesti „iako se iz aviona vidi“ da je u pitanju njihova satirična kreacija, a razgovaralo se i o ulozi humora na medijskoj sceni, kao i uticaj satire na društvo.

Njuzovci su isakli, između ostalog, da neke zvanične vesti samo u poslednjih desetak dana u Srbiji tako zvuče kao da su ih oni „iz šale“ smislili, a nisu.

-Nakon što čujemo tako nešto, priznajemo, i mi ostajemo bez teksta i treba nam izvesno vreme da dođemo k sebi“, napomenuli su Njuzovci.

Njuzovci su se podsećali i svojih početaka pre devet godina, kao i prekretnice kada je počela emisija „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ čiji su autori.

U prepunoj novoj sali, publika je zdušno reagovala i na veoma popularan novosadski radijski dvojac Daška i Mlađu koji su sa Njuzovcima razmenjivali i iskustva u vezi sa finansiranjem slobodnih medija danas u Srbiji.

Nakon uspešnog gostovanja u Kragujevcu i nastupa u Novom Sadu, ekipa Njuz net želi da nastavi sa tribinama širom Srbije sa ciljem da utiče na razvoj medijiskih i novinarskih sloboda, kao i da osnaži kritičko mišljenje kod publike.

-Radujemo se ponovom dolasku u Novi Sad, koji ima posebno mesto u našim srcima, jer je i naš sajt pokrenut pre nešto više od devet godina upravo u ovom gradu. Gde god da nastupamo, volimo da popričamo sa nekom osobom iz tog grada čiji rad cenimo, a kako su drugari iz Državnog posla, Aleksej Kišjuhas i Bane Garavi Sokak bili zauzeti, izbor je na kraju pao na Daška i Mlađu. Šta da se radi, moglo je i gore, rekli su Njuzovci pred ovu tribinu, u svom stilu.

Aleksej Kišjuhas je bio u publici, kao i Teofil Pančić, koji su kao i mnogi Novosađani i Novosađanke iskoristili priliku da provedu veče uz mnogo smeha, u novim prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari