Dugo čekanje rezultata testiranja jedan od najvećih problema u Srbiji 1Foto: Beta/Milan Timotić

Nakon prikupljanja informacija iz 10 većih gradova i opština u Srbiji, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) saopštila je da je zabrinjavajuće veliki broj građana koji su po ukidanju vanrednog stanja prestali da nose maske u situacijama u kojima je to preporučeno, kao i da stručnjaci i zvaničnici koji se svakodnevno pojavljuju u medijima bez maske pružaju loš primer stanovništvu.

U saopštenju se navodi da su lažne vesti koje se šire internetom, loš primer koji građani dobijaju od strane državnika i stručnjaka koji se učestalo pojavljuju u medijima bez maski, kao i proglašenje „pobede nad koronom“ uoči izbora bitno doprineli ovom problemu.

„I ovoga puta apelujemo na predstavnike vlasti da pravilno upotrebljavaju zaštitne maske kako građane ne bi dovodili u konfuziju oko neophodnosti i pravilnosti njihovog nošenja. Ako vlast prva ne poštuje preporuke ‘struke’, kako to mogu da očekuju od drugih?“, rečeno je u saopštenju.

Kao jedan od najozbiljnijih problema tokom jula u gotovo svim lokalnim zajednicama ističe se i dugo čekanje na rezultate testova širom Srbije.

„Ova pojava kompromituje i zvaničnu statistiku o obolelima i preminulima od Covida-19, usled pojavljivanja zakasnelih rezultata u statistici, kada zapravo ovi podaci verovatno više i ne važe (npr. negativan test na uzorku od pre 10 dana ne ukazuje da je u tom trenutku neko zaista i negativan). Ovakva praksa skupo košta i građane kroz nesvrsishodnu budžetsku potrošnju, a u potpunosti onemogućava lokalne krizne štabove da koriste podatke prilikom donošenja odluka“, navodi se u saopštenju.

Osvrćući se na aktuelni društveno-politički momenat, informacije koje su članice NKD prikupile ukazuju da je neformiranje lokalnih vlasti, skoro mesec dana nakon izbora, unelo dodatnu nesigurnost u funkcionisanje institucija.

„Sve je više primera da pojedini lokalni funkcioneri, koji pretpostavljaju da neće ostati na svojoj poziciji, uopšte ne rade svoj posao. Sa druge strane, glas lokalnih samouprava koje zahtevaju bolju podršku centralnih vlasti u borbi protiv COVID-19 se ne čuje u medijima, niti nailazi na odgovarajuću reakciju Beograda“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da je problem i to što su mere protiv širenja virusa potpuno zaobišle poljoprivredu i kulturu, iako je stanje u ovim oblastima veoma teško, a nejasno je i na koji način će preduzetnici iz drugih oblasti nastaviti poslovanje nakon što iscrpe sredstva iz paketa državne pomoći.

Ipak, kako se navodi u saopštenju, primećeno je i da su ljudi u poslednjem periodu postali solidarni i spremniji da pomognu jedni drugima.

„Građani prikupljanjem novca i drugih oblika humanitarne pomoći, kao i kroz svoje aktivističke akcije, značajno doprinose da njihove lokalne zajednice lakše prežive epidemiju i njene posledice“, zaključuje NKD.

U saopštenju je naglašeno i da apoteke širom Srbije obezbeđuju da građani imaju pristup svim potrebnim zaštitnim sredstvima kojima je, nakon ukidanja vanrednog stanja, snižena cena ostala nepromenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.