Nole broj jedan i u informativnim emisijama 1Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Agencija za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ analizirala je najave vesti u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink  i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1.

Tri najzastupljenije teme u medijima u protekloj nedelji (10-16. januara) bile su Đoković u Australiji (18,08%), širenje korona virusa u Srbiji (12,18%) i referendum o promeni Ustava Republike Srbije (8,12%).

U najavama vesti  su se, tokom praćenog perioda, najčešće našle teme iz rubrike politika (27,68%), slede sport (24,72%), društvo (23,25%), hronika (8,12%), svet (6,64%), ekonomija (4,80%), kultura (3,32%) i region (1,48%).

Referendum o promeni Ustava Republike Srbije je bila primarna tema u protekloj sedmici. Od poziva na izlazak od strane predsednika Srbije, pa onda i premijerke Vlade koja je naglasila da je važno izaći u cilju depolitizacije pravosuđa, pa do izveštavanja o broju izlaznosti građana čini ovu temu dominantom u rubrici politika (8,12%).

U segmentu sporta tema bez konkurencije su dešavanja najboljeg tenisera sveta u Australiji (18,08%). Nakon vesti o odluci suda u Melburnu koji je poništio prethodnu odluku o deportaciji i početku njegovih treninga, pa do ponovnog ukidanja vize i prepuštanja odluke Federalnom sudu dok je čekao saslušanje u imigracionom pritvoru, ova priča završila se neslavnim krajem za sve ljubitelje tenisa – Novakovim ukrcavanjem na let kompanije Emirates iz Melburna za Srbiju.

Nole broj jedan i u informativnim emisijama 2

Najčešće pominjana tema iz rubrike društvo i protekle sedmice bila je korona virus u Srbiji (12,18%). Nakon što je broj novozaraženih virusom COVID-19 postao petocifren, otkazani su koncerti i javne proslave pravoslavne Nove godine, a održana je i sednica Kriznog štaba.

Objavljivanje policijske rekonstrukcije kretanja Splićanina koji je početkom godine nestao u Beogradu, ovu temu izdvaja u segmentu hronike (3,69%). Uz saradnju hrvatske policije čiji su predstavnici došli u Beograd, urađena je i objavljena detaljna rekonstrukcija kretanja mladića u cilju otkrivanja njegovog nestanka.

U rubrici svet najviše je izveštavano o razgovorima između Rusije i NATO-a (1,48%), kao i o širenju soja omikron i da pojedine države uvode nove mere zaštite (1,48%).

U domenu ekonomije izdvaja se vest o prijavljivanju pola miliona mladih za novčanu pomoć države (2,58%), a novčana pomoć će sledovati i zdravstvene radnike (1,48%).

Novi Sad proglašen je za Evropsku prestonicu kulture, kao prvi grad kome je to uspelo ispred zemalja kandidata za Evropsku uniju. U rubrici kultura ova tema se izdvaja u protekloj nedelji (1,85%).

U vestima iz regiona (1,48%), kao i protekle nedelje izdvaja se tema Republika Srpska o kojoj se izveštavalo o prvim posledicama američkih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari