Nova ekonomija: Roditelji potrošili i do 500 evra za onlajn nastavu 1Foto: EPA-EFE/BOUGIOTIS VANGELIS

Skoro 60 odsto roditelja i nastavnika bilo je prinuđeno da kupi dodatnu opremu kako bi bez smetnji organizovalo onlajn nastavu tokom pandemije koronavirusa, navodi Nova ekonomija rezultate ankete koju je sprovela.

 Od tog broja, više od četvrtine je potrošilo preko 500 evra na osposobljavaje svojih „kućnih učionica“.

„Do 500 evra je potrošilo 23,4 odsto ljudi koji su nabavljali dodatnu opremu za onlajn nastavu, do 300 evra oko 30,1 odsto, dok je do 100 evra u obrazovanje na daljinu uložilo nešto više od 19 odsto njih. Od dodatne opreme, najviše su se nabavljali računari (30,1 odsto), veb-kamere (oko 16 odsto), dodatni kablovi (13,7 odsto), štampači (10,2 odsto) i radni stolovi ili stolice (8,3 odsto)“, navodi Nova ekonomija.

Prema njihovom istraživanju više od 70 odsto ispitanika lično poznaje dete koje nije moglo da prati onlajn nastavu jer nije imalo Internet, računar ili televizor.

„Skoro 41 odsto ispitanika je zbog održavanja onlajn nastave uplatilo veći paket interneta, a približno 20 odsto roditelja je deci dozvolilo da za onlajn nastavu i učenje koriste njihov službeni računar“, rezultati su Nove ekonomije.

Kompanije u najvećem, broju slučajeva nisu pitale svoje zaposlene da li im potrebno nešto od opreme za onlajn nastavu. Anketa je pokazala da su škole i opštine nastavnike ponudile laptop ili dodatni internet za održavanje onlajn nastave u 33,1 odsto slučajeva.

„Na pitanje „Da li ste na nečemu uštedeli od kada su škole prešle na novi način rada?“, samo jedna četvrtina ispitanika je odgovorilo potvrdno. U anketi je učestvovalo skoro 900 ljudi, među kojima je bilo 30,5 odsto nastavnika, 37,1 roditelja i nastavnika i 32,4 odsto roditelja. Među roditeljima, tačno trećina njih ima jedno dete, 30 odsto ima dvoje, a 5,6 troje i više“, navodi Nova ekonomija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari