Nova generacija najviše vojne škole 1Foto: Ministarstvo odbrane

Na Vojnoj akademiji u Beogradu danas je započelo školovanje sedme klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Jednogodišnje usavršavanje, najviše u vojnom obrazovnom sistemu, pohađa 13 polaznika, od kojih su dva iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a po jedan iz Hrvatske i Alžira.

Pored pripadnika Vojske Srbije, studije pohađaju i zaposleni u državnim organima, a među njima su ministar omladine i sporta, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, šef kabineta ministra pravde, komandant Žandarmerije i savetnik direktora BIA.

Polaznicima se obratio ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji im je ukazao da će studije pred njih staviti pitanja za čijim odgovorima će tragati i suočiti ih „sa segmentima sveta koji se menja, ali ne na bolje i u kome su bezbednosne pretnje razgranate“.

Kako je istakao to je svet u kome se argumenti sile, nažalost, čuju sve glasnije i jače, „svet koji traži odgovore, ali konačni odgovori na to, nažalost, izostaju“.

Činjenica da se svet menja pred nas stavlja izazove i odgovornost, rekao je Vulin i naglasio da se na to ne sme slegati ramenima, nego treba početi rešavanje problema, zbog nas i budućnosti naše dece.

On je ocenio da će polaznici školovanja imati šta da nauče od predavača, jer su to ljudi „koji su se svojim životima i iskustvom dokazali“ i imaju šta da kažu.

Polaznicima iz inostranstva Vulin je poručio da će imati šta da nauče od vojske o kojoj su „u istoriji i prijatelji i neprijatelji imali šta da nauče i da joj se dive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari