Svečanim otvaranjem nove linije za proizvodnju kratkih testenina u fabrici Danubius u Novom Sadu i nove ULO hladnjače u voćnjaku „Podunavlje“ u Čelarevu, kompanija Delta Agrar je juče započela novu sezonu investicija u srpsku poljoprivredu.

Ta druga hladnjača je kapaciteta 6.500 tona i u njenu izgradnju Delta holding je uložio šest miliona evra. Predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković izjavio je da je otvaranjem te hladnjače ukupan kapacitet skladištenja na imanju „Podunavlje“ dostigao 13.000 tona.

Nova hladnjača ima najsavremeniji sistem za održavanje svežine jabuka i do 300 dana. Delta agrar će ove godine na imanju u Čelarevu proizvesti oko 17.000 tona jabuka, što je prema rečima Miškovića, 20 odsto ukupne proizvodnje tog voća u Srbiji. On je rekao da će na plantaži jabuka Delta agrara u Čelarevu stalno raditi 200, a tokom sezone 1.000 ljudi i pozvao Vladu Srbije da više ulaže u agrar i da podstiče poljoprivrednu proizvodnju. Voćnjak Delta agrara „Podunavlje“ se prostire na 400 hektara i, kako je istakao Mišković, to je najveći voćnjak u Evropi.

Predsednik Delta holdinga je napomenuo da je Delta agrar pre sedam godina bio pionir u savremenom uzgajanju jabuka i da je u Srbiju doneo nove tehnologije i nove sorte. Do sada je Delta agrar uložio 40 miliona evra u plantažu u Čelarevu, a planira da uloži još 20 miliona evra i tu plantažu proširi za 200 hektara, rekao je Mišković, napominjući da je njegova kompanija od 2005. do danas u poljoprivredu uložila ukupno 240 milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari