Nova internet prevara: Ponuda za posao na ćirilici 1Foto: Pixabay/Pexels

Pojedini građani Srbije dobili su poruke sa nepoznate adrese sa ponudom za posao za koji se „zarade isplaćuju svaki dan“ i pozivom da se svi zainteresovani obrate menadžeru putem Telegrama, što je pobudilo sumnju da je reč o novom pokušaju prevare na ovoj aplikaciji, piše N1.

Jednoj čitateljki N1 ta poruka je stigla na ćirilici.

„Zdravo! Mi smo kompanija za mobilnu opremu za napajanje sa fizičkim proizvodima. Firma zapošljava, možete lako da radite samo pomoću mobilnog telefona, a zarade se isplaćuju svaki dan. Ukoliko ste zainteresovani, kontaktirajte marketing menadžera putem Telegrama: @Jason682“, navodi se u poruci.

Nova internet prevara: Ponuda za posao na ćirilici 2
Foto: N1

Iako ona nije reagovala činjenica je, kako Telegram raste, prevare na aplikaciji sve su češća pojava.

One se uglavnom obavljaju tako što se od žrtve traži da ostave privatne podatke, uplate manju svotu novca ili kliknu na link putem koga na svoj uređaj prihvate virus koji onda može da „pokupi“ različite informacije.

Primera radi, prošle godine je CloudSEK, firma za sajber bezbednost, otkrila globalnu mrežu prevaranata čije su mete ljudi koji traže posao. Prevaranti iz Kine se lažno predstavljaju kao predstavnici hiljada kompanija kako bi ukrali novac od onih koji traže posao.

Prevara „Webwyrm“ pogodila je više od 100.000 žrtava i 1.000 kompanija, a procene govore da bi ukupni gubici žrtava mogli biti veći od 100 miliona dolara.

Prevaranti uglavnom koriste WhatsApp i Telegram da bi došli do potencijalnih žrtava. Oni nasumično biraju brojeve, ali istraživači CloudSEK-a kažu da se u izveštajima pominju i prevaranti na portalima za traženje posla kao izvor kontakata sa žrtvama.

Žrtve su identifikovane u više od 50 zemalja, ali ih najviše ima u Velikoj Britaniji, Kanadi, Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Indoneziji i Indiji.

Od njih se tražilo da uplate depozit, uz obećanje da će im sa bonusom biti vraćen, čim izvrše niz zadataka na sajtu „kompanje“. Na ovim sajtovima, žrtve su uvučene u mrežu „kombinovanih zadataka“ koji obećavaju još veće zarade. No, kako vreme odmiče, žrtve shvataju da su uhvaćene u začaranom krugu iz kojeg ne mogu izaći, a njihov novac nestaje. Na kraju su bili blokirani, a njihov novac nestao je bez traga.

Kako je N1 ranije pisao, prošle godine u našoj zemlji aktivna je bila tzv. „fišing“ prevara putem poruka koje su navodno stizale od Pošte Srbije.

Stručnjaci kompanije Kaspersky izdali su opsežno uputstvo šta korisnici sve treba da znaju ako koriste Telegram aplikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari