Nova: Prijava protiv kruševačkih advokata, zatrpali sud u Novom Sadu sporovima protiv banaka 1Foto: Advokatska komora Beograda

Advokatska komora Vojvodine podnela je disciplinsku prijavu zbog nelojalne konkurencije protiv trojice advokata iz Kruševca koji su samo prošle godine “zatrpali” novosadski sud sa više od 6.000 parničnih predmeta, zastupajući klijente koje nikada nisu ni videli u tužbama protiv banaka, pišu danas dnevne novine Nova.

“Prijavljeni advokati Branislav P, Zoran P. i i Marko B. iz Kruševca organizuju i koriste usluge posrednika radi pribavljanja klijenata, u koju svrhu pojedincima ostavljaju blanko punomoćja radi dalje raspodele potencijalnih klijenata…”, navodi se u prijavi AKV-a.

Zauzvrat, “nevidljivi klijent” dobije odštetu od 800 pa do nekoliko hiljada dinara, dok opunomoćenom advokatu pripadaju svi troškovi parničnog postupka, što se u proseku po postupku kreće od 50 do 80 hiljada dinara, piše Nova.

“Neetičko prikupljanje klijenata jeste problem za advokaturu u celini. Ovo nije delatnost gde se može reklamirati, a gde se klijenti mogu masovno prikupljati preko otvorenog poziva. Dostavljanje blanko punomoći nekoj agenciji, bez da su navedeni podaci klijenta, o protivnoj strani i o osnovu spora, protivno je etičkom kodeksu”, rekao je potpredsednik AKV Laslo Joža.

On je naveo da je Advokatska komora Vojvodine reagovala čim je uočila ovaj slučaj.

Prosečan parničar godišnje vodi oko tridesetak slučajeva, zbog čega u AKV tvrde da kruševačke kolege teško krše advokatski kodeks, ali i rade na štetu sopstvenih klijenata, navodi Nova.

Prema navodima prijave, advokat Branislav P. je samo u 2020. godini pred novosadskim sudom vodio čak 4.553 parnična postupka, dok je njegov kolega i sugrađanin Marko B. zastupao 1.928 predmeta.

U većini slučajeva, navodi se u prijavi, kruševački advokati su do novosadskih klijenata stizali preko Udruženja za zaštitu prava potrošača “Delta plus 2020” iz Kovina, koje nudi usluge “naplate naknade za obradu svih tipova kredita” koje su im banke naplatile u bilo kom periodu, piše Nova.

“To grubo krši kodeks profesionalne etike, ali je protivno i interesima klijenta. Taj advokat ne može da poznaje svoja 4.553 klijenta i pitanje je kako ti klijenti uopšte dobiju izveštaj od svog advokata kog nikada nisu ni videli, a u koga treba da imaju poverenje”, rekao je za Novu advokat Srđan Gligorić iz Bečeja.

Prema njegovom rečima, ovakva praksa nije uobičajena samo za sporove protiv banaka, već i za parnice o nadoknadi štete, gde pojedini advokati takođe pribavljaju klijente preko mreže saradnika koji “lepe po banderama oglase i zovu ih telefonom”.

Gligorić je dodao da se čak i sam našao u situaciji da su njegovi lični podaci završili u rukama posrednika koji mu je nudio da tuži banku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari