Nova sanitetska vozila, radna mesta za lekare i medicinske sestre u ZC Negotin 1Ministar Lončar u poseti ZC Negotin / foto: Opština Negotin

U Negotinu je u poslednjih 48 sati registrovano 25 novoobolelih i jedan smrtni slučaj i na teritoriji ove opštine, kako je saopštio opštisnki Štab za vanredne situacije, 255 aktivnih slučajeva.

U Zdravstvenom centru Negotin zbrinuta su 34 pacijenta sa bronhopneumonijom i tokom minula dva dana hospitalizovano je šest pacijenata, tri su puštena na kućno lečenje, a jedan zbog teže kliničke slike, upućen na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu.

Ova zdravstvena ustanova uskoro će dobiti dva sanitetska vozila od Ministarstva zdravlja, najavio je tokom posete negotinskom Zdravstvenom centru, ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove i čelnim ljudima lokalne samouprave razgovarao  o unapređenju rada zdravstvene ustanove i uslova pružanja zdravstvene zaštite u opštini Negotin, stvaranja uslova za prijem medicinskog i nemedicinskog kadara, rekonstrukcije Dom zdravlja i Odeljenja stare psihijatrije, kao i o načinu funkcionisanja u vreme pandemije.

-Ono što sam čuo i što ne volim što se dešava je, da jedan deo kapaciteta koji nisu namenjeni za koronu morali smo da ih pretvorimo u kovid, što automatski znači da pacijenti koji bi tu trebali da budu a nisu zaraženi koronom, neće moći da budu, ali me uveravaju da niko od tih pacijenata koji su korona negativni neće ostati bez pružene medicinske usluge i neće ostati nezbrinuti – kazao je ministar Lončar, najavljujući prijem novih zdravstvenih radnika.

 -Dogovorili smo se da raspišemo i konkurs za pet lekara, iako nema lekara na birou nadam se da će se javiti lekari iz okoline, dati tim ljudima i posao i specijalizaciju, 12 sestara koje su na određeno vreme biće primljene za stalno i otvorićemo prostor za još deset sestara da dobiju posao.Otvorili smo poziciju za jednog ekonomistu i pravnika jer ustanova ne može da funkcioniše bez njih – izjavio je ministar zdravlja. 

Prema rečima predsednika opštine Negotin Vladimira Veličkovća Ministarstvo zdravlja  imalo je sluha za potrebe ove sredine i odobrilo  prijem u radni odnos više od 60 medicinskih radnika od prošle godine do sada. 

-Ova nova primanja biće od pomoći našim sugrađanima, jer bez nege gubićemo živote. Sve ovo je u cilju da se sačuva zdravlje i da se sačuvaju ljudi. Mi smo u dogovoru sa Кancelarijom za javna ulaganja i pri završetku projekta rekonstrukcije bolnice, tj. Zdravstvenog centra koji će biti u dve faze. Кorona je to malo usporila, ali uz saglasnost Vlade  Srbije , prva faza bi bila rekonstrukcija Doma zdravlja i stare psihijatrije, a druga faza je rekonstukcija bolničkog dela. To mi moramo na lokalu da pripremimo i da u naredne četiri godine realizujemo – rekao je  Veličković.

Republika Srbija je preko Ministarstva zdravlja, u prethodne četiri godine u nabavku aparata koji su unapredili proces dijagnostike i lečenja u Zdravstvenom centru u Negotinul ugove nabavke  je, kako se čulo,  u tome što će se ova vrsta pregleda obavljati u ZC Negotin, čime će se dobijati brža dijagnostika a teški pacijenti neće više morati da se prevoze do drugih gradova. Pored dva sanitetska vozila negotinski Zdravstveni centar dobiti i vozilo

za prevoz pacijenata na dijalizu zahvaljujući Inicijativi Opštine Negotin i Кompanije Eliksir Grupe „Za napredak Negotinska Кrajine“..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari