Nova Srbija zahteva formiranje Anketnog odbora koji bi ispitao stanje u FK Borac Čačak 1

Odbornička grupa Nove Srbije (NS) u Čačku je zatražila od gradskog rukovodstva formiranje skupštinskog Anketnog odbora, koji bi ispitao situaciju u čačasnkom Fudbalskom klubu (FK) Borac i utvrdio razloge „potpunog finansijskog i rezultatskog kraha kluba“.

NS ocenjuje da lokalna vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), koja je ranije saopštila da su katstrofalnu finansijsku situaciju u Borcu nasledili od bivše uprave kluba, plasira neistine.

„U bivšoj Borčevoj upravi nije imalo nikoga od funkcionera NS, već su u prethodnom rukovodstvu sedeli takvi asovi čačanske političke scene kao što su aktuelni gradski funkcioneri Vladan Milić, Milan Bojović i Radenko Luković, visoki funkcioer SNS-a Ostoja Mijailović i slične naprednjačke vedete, predvodjene predsednikom Upravnog odbora kluba Zoranom Bašanovićem iz Beograda, koga sigurno na to mesto nije dovela NS“, navodi se u saopštenju NS.

NS ističe da je vlasnik Auto Čačka Milenko Kostić pre nekoliko dana izjavio za lokalni medije da je, u momentu povlačenja sa pozicije generalnog sponzora Borca, na računu tog kluba ostavio ogromna finansijska sredstva.

„Prema tome, gospodo naprednjaci, objasnite sada lepo javnosti gde su u međuvremenu nestali ti silni Kostićevi novci“, navodi se u saopštenju NS.

NS navodi da, na osnovu dosupnih podataka koje je Narodna banka Srbije objavila 4.aprila, blokada računa FK Borac traje 1.095 dana, a Borac je dužan 169,5 miliona dinara.

„Ukoliko bi se kao tačne prihvatile naprednjačke tvrdnje o haosu u Borcu koji su tobože nasledili iz prethodnog perioda, to bi značilo da bi prilikom eventualnog formiranja Anketnog odbora NS bila najveći gubitnik. Mi, medjutim, prihvatamo taj politički izazov i zahtevamo hitno formiranje takvog radnog tela i unapred se odričemo bilo kakve finansijske nadoknade za rad našeg predstavnika u Odboru“, navodi se u saopštenju NS.

Dodaje se da ukoliko gradske vlasti i dalje odbijaju zahtev za formiranje Anketnog odbora , „onda će svima biti jasno da iz straha ne dozvoljavaju da Čačani saznaju istinu o Borcu“.

Još jedna opoziciona stranka u Skupštini Čačka – Dveri ranije je oštro kritikovala stanje u Borcu koje je ocenila kao „sunovrat“ tog kluba za koji su krivi lokalni funkcioneri SNS koji su „uništili Borac“.

Dveri su saopštile da su obećanja rukovodstva grada da će uraditi sve da spasu FK Borac bila „kao i sve drugo kada je u pitanju SNS – prazna priča“.

„Kada smo tražili da se formira skupštinski Anketni odbor, da se utvrdi istina o finansijskom stanju kluba – nisu dali. Tvrdili su da je sve u redu. Iz godine u godinu desetine miliona dinara novca gradjana Čačka išlo je Borcu, ali umesto da se finansije stabilizuju, dugovi su rasli, pa se logično nameće pitanje gde su to nestali naši milioni?“, navodi se u saopštenju Dveri.

Gradska organizacija SNS u Čačku odbacila je optužbe Dveri da su krivi za uništavanje FK Borac i dodala da gradska vlast nastoji da izvuče taj klub iz krize, dok Dveri situaciju u Borcu koriste „isključivo u dnevnopolitičke svrhe“.

SNS je saopštila da su lokalni funkcioneri te stranke i gradski čelnici pokušali da „saniraju stanje u FK Borac“, dovodeći brojne sponzore i obezbedjujuću značajna finansijska sredstva za funkcionisanje kluba, ali da su potraživanja po raznim osnovama, koja su nastala u prethodnim vremenima, pre vlasti SNS, bila velika i da je bilo „nemoguće“ izmiriti ih kako bi klub nastavio sa normalnim funkcionisanjem.

U saopštenju SNS se dodaje da se na situaciju u Borcu „nadovezali i loši rezultati“, koji su prema njihovoj oceni posledica nedostatka finansija i da, se „čini da perspektiva Borca nije ni malo svetla“, ali da za to „krivicu najmanje snose SNS i njeni funkcioneri“.

„Upravo gro dugova nastao je u periodu kada SNS nije ni postojala na političkoj sceni naše zemlje i grada, a tačno je da se duguje raznim poveriocima, bivšim igračima, trenerima, zaposlenima, dok je najveći dug i dalje onaj prema državi, za neizmirene poreze i doprinose“, navodi se u saopštenju SNS.

Šef stručnog štaba FK Borac Vladimir Stanisavljević podneo je pre nekoliko dana ostavku, nakon poraza Borca od užičke Slobode na utakmici u Čačku.

On je rekao novinarima da je bilo previše problema u Borcu proteklih meseci, da je on učinio „sve što je mogao“ za proteklih 20 meseci provedenih u tom klubu na mestu sportskog direktora i šefa struke i da više ništa ne može da učini za klub.

FK Borac iz Čačka nalazi se na 14. mestu u Prvoj ligi Srije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari