– Došao sam da vidim kako izgleda nova topionica koja je građena uz našu, ali i pomoć Vlade Srbije, pre nego što konačno potpuno pređe u ruke RTB-a Bor. Impresioniran sam, a to je, na neki način, pohvala svima koji su učestvovali u njenoj izgradnji, izjavio je kanadski ambasador Filip Pinington, nakon razgledanja novih metalurških pogona u Boru, koje je obišao zajedno sa direktorkom Odeljenja za ekonomske odnose dve zemlje Đurđom Ćeramilac i domaćinima iz borskog kombinata bakra.

– Ne samo kanadskoj i finskoj kompaniji, nego i mnogim malim firmama koje su bile podizvođači radova. Kanada je zemlja rudarstva, na ovim prostorima smo već prisutni, jer puno kanadskih kompanija ovde radi u oblasti rudarstva, od geologije do samog rudarenja, pa sam siguran da će biti i novih investicija. Jer, potencijal postoji, tvrdi Pinington

Ova jetreća posetu Boru kanadskog ambasadora. Tokom obilaska novih postrojenja, koja su gradili su kanadski „SNC Lavalin“ i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“, kompanija „Outotek“ iz Finske, od menadžmenta RTB Bor čulo se da vreme uhodavanja radnih parametara, ugovorom definisano na devet meseci, ističe prvog novembra i tada počinje period dokazivanja.

– Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, nova topionica od 1. novembratreba da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. Pritom će emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biti ispod zakonom propisanih vrednosti, uz istovremeno iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra od 98 procenata. Prvog novembra počinje dokazni period i tada će koncentracija sumpor-dioksida pasti na manje od 125 pipiema, odnosno zagađenje će biti triput manje od onoga što propisuje i toleriše Evropska unija. Tehnologija je uspela, a to ćemo u dokaznom periodu i pokazati, kazao je generalni direktor RTB Bor Bor Blagoje Spaskovski.

Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru utrošen je 251 milion evra. Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni „Energoprojektu“, obavio je Građevinski fakultet, Beograd. Njegova ekselencija, kanadski ambasador Filip Pinington prilikom posete RTB Bor popio je i kafu“u središtu zemlje“, popularnom jamskom kafiću. na 400 metara ispod zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari