"Nedić i Bokan nagrađeni za stranačku poslušnost": Banjac (PSG) o imenovanjima u savete fakulteta Univerziteta u Beogradu 1foto: Pokret slobodnih građana

– Imenovanje Dragoslava Bokana i Novaka Nedića za nove članove saveta fakulteta univerziteta u Beogradu predstavlja nagradu za stranačku poslušnost i nije u skladu sa zakonom, poručila je predsednica Mladih Pokreta slobodnih građana (PSG) Jelena Banjac.

Ona je u pisanoj izjavi ukazala kako zakon propisuje da se za članove saveta ispred osnivača odnosno države, imenuju istaknute ličnosti iz oblasti nauke, privrede i kulture.

– Dragoslav Bokan je stalni gost državnih televizija, na kojima neprestano širi ultranacionalističke teze i mržnju prema svemu što nije srpsko, sledeći sopstvene krvave tragove koje je postavio kao nekadašnji komandant paravojnih formacija u ratovima ’90-ih – istakla je Banjac i podsetila i da je Bokan „poznat i kao odani režiser većine državnih priredbi“.

Banjac smatra da oni reprezentuju najcrnje lice nasilnog režima i ne smeju da odlučuju o bilo čemu što ima veze sa obrazovanjem i budućim akademskim građankama i građanima.

– Nastavlja se sa sistematskim urušavanjem obrazovanja, kroz obesmišljavanje autonomije Univerziteta, ali i ponižavanja zaposlenih u obrazovnom sistemu. Ovakvim potezom vidimo da vlast želi da ponizi fakultet. Pozivamo sve profesore fakulteta da se suprotstave ovim imenovanjima i da zaštite ugled Univerziteta – dodaje Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari