Novaković u poruci Vučiću: Zahtev građana nije da Rio Tinto ode, već da se litijum i bor ne iskopavaju 1Foto: Skrinšot/Glas Amerike

Zahtev građana Srbije nije da Rio Tinto ode, već da se litijum i bor ne iskopavaju iz doline Jadra, naglasila je Bojana Novaković, poznata holivudska glumica poreklom iz Srbije, u svom obraćanju putem društvene mreže Instagram.

Novaković je u poruci upućenoj predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naglasila da je zahtev jasan, te da je peticiju do sada potpisalo 213 hiljada građana.

Kako je navedeno, reakcija je usledila nakon informacije, koju je objavio Demostat, da je moguće da će za iskopavanje jadarita biti pronađena neka pogodnija svetska kompanija.

„Vi možete da se igrate sa rečima, možete da se igrate sa idejama, možete da furate tu Vašu propagandu – neće proći. Iznenađuje me jer ste u prošlosti bili mnogo uspešniji manipulant. Ali, neće proći“, zaključila je putem video obraćanja.

Ona je takođe istakla da Vučić „gubi takt“, te da je „jednom, u dalekoj prošlosti, umeo da manipuliše i narod i medije“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Novakovic (@bojnovak)

Novaković: Izmene zakona o eksproprijaciji legalizovaće korupciju i kolonizaciju u Srbiji

Menadžerka kampanje „Marš sa Drine“, glumica Bojana Novaković pozvala je građane da se u sredu 23. novembra okupe ispred Skupštine Srbije, kako bi uticali na poslanike da ne usvoje izmene Zakona o eksproprijaciji.

Novaković, koja je poznata holividska glumica, organizovala je nacionalnu kampanju „Marš sa Drine“ protiv otvaranja rudnika jadarita u dolini Jadra. To je kampanja u kojoj učestvuje više od 20 ekoloških udruženja i veliki broj građana.

Ona je na svom tviter nalogu navela da će promene Zakona o eksproprijaciji „legalizovati korupciju i kolonizaciju u Srbiji“.

„Svi moramo biti pred Skupštinom, jer će tim zakonom oko 100.000 ljudi biti pod rizikom da ostane bez imovine. Pravo svojine građana postaće pravo svojine Republike Srbije“, navela je Novaković.

Pozvala je građane Srbije da se pismeno obrate republičkim poslanicima i da ih upozore da više za njih neće glasati ako oni budu glasali za izmene Zakona o eksproprijaciji.

U dnevni red Skupštine Srbije za 23. novembar, ubačena je i tačka usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji.