Novčana kazna Veselinoviću zbog protesta povodom smrti radnika na gradilištu 1Foto: Beta

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, osuđen je na navčanu kaznu zbog organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji“ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu „Beograda na vodi“ 14. septembra 2018. godine ispred Vlade Srbije, saopštili su iz Ne davimo Beograd.

– Protest je organizovan kao spontana reakcija, samo dva dana nakon što su dvojica zaposlenih na izgradnji naselja Beograd na vodi stradala padom sa 17. sprata. Ova kazna dolazi samo par dana nakon što je Veselinović pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe “Pravda za Davida” u decembru 2018 godine, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, protiv aktivista inicijative Ne davimo Beograd vodi se ili se vodilo preko 30 sličnih procesa sa namerom da se organizacija pravno i finansijki iznuri i sabotira njen rad.

– Iako je zakonom predviđena mogućnost spontanog okupljanja kao “neposredna reakcija na određeni događaj”, policija i tužilaštvo su odlučili da ovu mogućnost još jednom ne dozvole inicijativi Ne davimo Beograd i još jednom nas kazne zbog iskazivanja mišljenja koje im se ne sviđa, rekli su iz udruženja.

Oni objašnjavaju da skupovi koje je početkom decembra organizovala Srpska napredna stranka u Nišu i Leskovcu nisu prijavljeni, a da se policija pozvala upravo na član 13 zakona o javnom okpljanju koji daje mogućnost spontanog okupljanja.

– Ovo je još jedan dokaz da isti zakoni ne važe za sve građane Srbije. Podsećamo da je u toku 2018. godine, kada su poginula dva radnika na “Beogradu na vodi”, na gradilištima širom Srbije 53 radnika izgubilo život, dok je više stotina teže i lakše povređeno na radu. Ukupan broj poginulih na radu tokom 2019. godine bio je 54. Od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba preminulo je zbog povreda na radu, navodi se u saopštenju.

Udruženje Ne davimo Beograd pozvalo je građane da pogledaju odbranu koju je Veselinović izneo na sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari