Nove mutacije korone nastale rekombinacijom postojećih sojeva 1Foto: Mufid Majnun

Omikron BA.2 soj (takozvana stelt varijanta) postala je dominantna u svetu, navodi se u poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, u kome se takođe konstatuje da su otkrivene nove varijante koje su nastale rekombinacijom postojećih.

Pored dve verzije deltakron varijante, registrovana je i varijanta nastala rekombinacijom omikron varijanti BA.1 i  BA.2

-Rekombinacija varijanti istog virusa je prirodni fenomen i može biti posmatran kao očekivan događaj mutacija. SZO je obaveštena o nekoliko rekombinovanih varijanti, bilo da se radi o rekombinaciji između delta i BA.1 soja ili BA.1 i BA.2 varijanti… Nijedan od preliminarnih dostupnih podataka ne ukazuje da su rekombinovane varijante povezane sa većom prenosivošću ili težim oblikom bolesti. SZO nastavlja da prati varijante nastale rekombinacijom kao i druge SARS-CoV-2 varijante i pružiće dokaze kada postanu dostupni – navodi SZO u izveštaju.

Podsetimo deltakron, kao kombinacija delte i omikron BA.1 soja, registrovan je prvi put u Francuskoj i do sada je otkriven u jako malom broju sekvenciranih uzorka (69), od kojih je većina upravo iz Francuske.

Naučnici su ranije naveli da deltakron za sada ne izgleda kao soj koji bi trebalo da izaziva zabrinutost.

SZO takođe konstatuje da je BA.2 omikron soj sada postao dominantan u svetu i da je u periodu od 16. februara do 17. marta činio 86 odsto slučajeva, dok je ranije dominantna varijanta BA.1 bila odgovorna za 13 odsto slučajeva. Zaraženih delta varijantom skoro da nema i oni čine manje od jedan odsto svih obolelih.

BA.2 varijanta nije opasnija od BA.1 varijante ali se nešto lakše prenosi. Ta činjenica, zajedno sa ukidanjem mera u većem delu sveta, razlog je za povećanje broja zaraženih drugu nedelju zaredom.

Podazi SZO pokazuju da u odnosu na nedelju dana ranije to povećanje iznosi sedam odsto. Istovremeno broj smrtnih ishoda manji je za 23 odsto.

Prevedeno u brojeve – u svetu je u periodu od 14. do 20. marta otkriveno preko 12 miliona novih slučajeva i dok je 33,000 preminulo od kovida.

Najveći broj zaraženih otkriven je u Južnoj Koreji – 2,8 miliona, Vijetnamu – 1,8 miliona, Nemačkoj – 1,5 miliona, Francuskoj 580,000 i Australiji 513,000.  Najveći broj preminulih registrovan je u Rusiji (3 681) i Americi (3,612).

U Evropi broj obolelih je oko 5,2 miliona što je isto kao nedelju dana ranije. U poslednjoj nedelji život je izgubilo 13,000 osoba, što je 18 odsto manje nego prethodne sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari