Novi kineski totalitarizam

Ostavite komentar


  1. Kina ne razara tuđe funksionalne države, kao što radi Amerika (Libija, Irak, Siriija…) kada joj zapreti ekonomnka kriza, pa tako obezbedi jeftinu energiju za da mogu tih 1% superbogatih koji drže 99% kapitala, a to znači da presudno utiču na izbore i na vlast, da se još više bogate, već i američka srednja klasa, koja je dominantna, može da baca skupo plaćenu hranu, koju bi građani u drugim zemljama, ne samo siromašni, rado konzumirali. Pošteni znalci znaju ko to naručuje i plaća ovakve sadržine. Holivudska industrija podeli Oskare, ali u SAD se ne prikazuje Skorzisov četvorosatni razgovor sa Putnom, jer je istina. A za demokratiju koju preporučje sadržina ovog teskta odavno je odgovorila Loreta Napoleoni svojom knjigom „Ološ Ekonomija“

  2. Veoma malo imamo ovakvih tesktova, a kao Kina nam je bliska. Mislim da je intreresantno videti unutrasnji nezavisni pogled na ono sto se desava tamo. Donekle naivno razmisljanje, iz sasvim razumljivih razloga, ovog kineskog intelektualca je ujedno i dobar nacin da bolje razumemo sta zaista KInezi misle o samima sebi.

  3. Ne znam kako se završio skandal sa Valensinim policijskim dosijeom, ali znam da je nedavno u Poljskoj bio optužen za ‘otkucavanje’ policiji svojih saradnika iz Solidarnosti. Papa Vojtila je nesumnjivo i danas veliki autoritet u Poljskoj, ali postoji nedoumica o tome koliko je radio po svom uverenju, a koliko je savetovan, odnosno usmeravan ‘spolja’. Inače, kada sam pitao jednu osobu u Poljskoj kako se desilo da iz jednog vojnog saveza – Varšavskog pakta , odmah ulete u drugi – NATO, odgovor je bio: ‘Mislite da je nas neko nešto pitao?’

  4. Nije to ipak tako jednostavno. U Poljskoj bila je kolektivizacija ali je delimicno ukinuta posle 1956 godine. Cinjenica je da katolicka crkva ima veliki politicki uticaj: utice na skolske programe, ucenjuje politicare itd. Isto tako Walesa bio je politicki jak dok je imao podrsku od katolicke crkve. Sada tu podrsku ima vladajuca partija iako ne ponasa se kristanski.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.