"Novi način plaćanja smanjuje gužve u javnom prevozu": "E-novčanik" počeo sa radom u autobusima u Novom Sadu 1Gradski čelnici na predstavljanju novog sistema naplate, foto: Grad Novi Sad

Gradsko saobraćajno preduzeće u Novom Sadu predstavilo je čelnicima grada NSmart sistem, kao novu uslugu plaćanja prevoza putem pojedinačne karte „E-novčanik“, koju je uvelo prošle nedelje.

„E-novčanik“ je nepersonalizovana kartica na koju se uplaćuju novci za plaćanje prevoza jednostavnim čekiranjem na validatoru u autobusu.

Ovu uslugu mogu da koriste osobe starije od deset godina, za plaćanje prevoza na svim linijama JGSP „Novi Sad“, a na kupljeni „E-novčanik“ korisnik uplaćuje novčani iznos za plaćanja pojedinačne karte u vozilu.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac je istakao da gradski prevoznik svakog dana preveze oko 300 hiljada putnika i zato ima veoma odgovoran zadatak i bitnu ulogu u funkcionisanju grada.

– Pre tri godine, krenulo se sa implementacijom elektronskog sistema NSmart, koji je već zaživeo među građanima i doneo im nove, savremene usluge i benefite. Aplikacija se permanentno unapređuje i putnicima je upravo ovih dana ponuđena njena nova verzija. Danas smo videli koliko je novi način kupovine karte za prevoz jednostavniji, a pored toga što olakšava proceduru putnicima, na ovaj način i vozači će biti rasterećeni od prodaje karata u autobusu i moći će da svoju pažnju usmere samo na vožnju – izjavio je Igor Crnobarac.

„E-novčanik“ može da se kupi na 30 prodajnih mesta JGSP i kioska „Maxim Box“, na autobuskim stajalištima. Kartica nije personalizovana, što znači da može da se deli sa članovima porodice, prijateljima, kolegama.

Može da se plati jedna karta na validatoru ili više karata na konzoli kod vozača.

Direktor JGSP „Novi Sad“ Ivan Radojičić objasnio je da vozač u toku svoje smene proda više od dvesta karata, a da mu za to ponekad treba skoro sat vremena. Prema njegovim rečima, novi način plaćanja smanjiće gužve jer validacija „E-novčanika“ traje samo nekoliko sekundi.

– Do 4. februara traje promo period u kome građane upoznajemo sa E-novčanikom. Od 5. februara stupa na snagu odluka o diferencijaciji cena pojedinačnih karata, koja se uvodi isključivo u cilju stimulacije putnika da karte kupuju van vozila. Cena pojedinačne karte kupljene E-novčanikom i dalje će ostati 65 dinara na gradskim i 110 dinara na prigradskim linijama, dok će ta ista karta, ukoliko se kešom kupuje kod vozača biti 100, odnosno 150 dinara – rekao je Ivan Radojičić i najavio da će plaćanje pojedinačne karte, u narednom periodu biti omogućeno i putem aplikacije direktno sa mobilnog telefona.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari