Novi Optimizam pozvao na obeležavanje godišnjice početka demokratskih promena u Srbiji 5. oktobra u Dorćol Platzu 1Foto: Novi Optimizam

Povodom obeležavanja godišnjice početka demokratskih promena u Srbiji  u Dorćol Platzu biće izložena serija fotografija, nastalih 5. oktobra 2000. godine, autora Srđana Veljovića, saopštio je Novi Optimizam.

Prošla je 21 godina od 5. oktobra. Posle toliko godina i dalje se suočavamo sa sličnim problemima: slomljenim institucijama, gušenjem slobodnih medija, naizgled nepremostivim društvenim podelama.

Da li će, suočena sa svim ovim, Srbija (od)ustati?

Pozivamo vas da nam se pridružite na događaju (Od)Ustani Srbijo!?!!, 5. oktobra od 20 časova u Dorćol Platzu, koji organizuju Novi Optimizam i Građanske inicijative. Istovremeno, ovim događajem biće i obeleženo 25 godina od osnivanja Građanskih inicijativa.

Program će voditi Aleksandra Janković (glumica) i Branislav Trifunović (glumac), a okupljenima će se obratiti: Mila Jovanović (studentkinja, Beograd); Senka Jankov (profesorka, Zrenjanin); Olivera Radovanović (Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad); Jovanka Marović (Glas Šumadije, Kragujevac); Aladin Paučinac (Inicijativa slobodnih građana, Novi Pazar); Ivana Petrović (City Smart radio, Niš); Slavko Vukov (zemljoradnik, Zrenjanin); Milica Stanković (studentkinja FPN-a, Beograd); Sara El Sarag (advokat, Beograd).

Svi prisutni moći će da pogledaju kratki film iz arhive TV Mreže – Sećanje na 5. oktobar.

Nakon programa nastupiće bend Dža ili Bu.

Ovog 5. oktobra, u Dorćol Platzu, obeležićemo 21 godišnjicu početka demokratskih promena u Srbiji i govoriti o tome kako smo kao društvo ponovo došli u situaciju da se na ključnim pozicijama nalaze isti oni koji su se ovim promenama suprotstavljali. Tog  5. oktobra je pokazano da je pobeda moguća. Da li možemo da je ponovimo i osiguramo da Srbija trajno krene pravim putem?

Bez obzira na razlike u mišljenju o tome šta se desilo 5. oktobra 2000, 12. marta 2003. ili 20. maja 2012. godine, jedina suštinska podela koja u Srbiji postoji, evo skoro deceniju, jeste podela na njih i sve nas ostale, obespravljene, ostavljene da se metodoma samopomoći  borimo za egzistenciju, dostojanstvo, integritet, a ponekad i  osnovna ljudska prava i slobode koje su se na ovim prostorima teškom mukom osvajale.

U ime svega što je simbolizovao 5. oktobar svima koji su njemu svedočili, u njemu učestvovali i njegove tekovine branili, vreme je da Srbija dobije novi istorijski datum. Novi datum, kao rezultat nove borbe, drugačijih aktera i metoda.

Srbija više ni fizički nema vremena da čeka. Onih koji žele da se bore za normalnu državu koja neće režati na susede, u kojoj funkcioniše podela vlasti, a osnovna ljudska prava su svima garantovana, sve je manje. Oni ili razočareni odustaju od borbe ili odlaze. Vreme je da se podvuče crta i odlučimo: dža ili bu? Da ustanemo, svesni svih mogućnosti, ali i ograničenja kapaciteta i resursa kojima raspolažemo, mobilišemo sve što je moguće ili odustanemo? Svesni da su nam tog 5. Oktobra najvažniji kapital bili nada i OPTIMIZAM, a da su nam sada najveće prepreke nepoverenje i izneverena očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari