Novi otežavajući uslovi za strane studente u Nemačkoj: Na računu sa ograničenim pravom raspolaganja neophodno više sredstava 1Foto: Shutterstock/Joyseulay

Međunarodni studenti koji žele da studiraju u Nemačkoj, kao i oni koji trenutno studiraju u ovoj zemlji, možda će uskoro morati da dokažu da imaju više novca na svom računu sa ograničenim pravom raspolaganja kako bi mogli da dobiju nemačku studentsku vizu ili produže svoju studentsku boravišnu dozvolu.

Račun sa ograničenim pravom raspolaganja je način na koji studenti mogu dokazati da će imati potrebna finansijska sredstva da se izdržavaju dok završavaju svoje visokoškolske studije u zemlji.

Iako trenutno, iznos koji je potreban da bude dostupan na ovoj vrsti računa godišnje iznosi 10.332 evra, Studying-in-Germany.org izveštava da će od sledećeg zimskog semestra iznos porasti na 11.208 evra.

Prema portparolu Studying-in-Germany.org, očekivalo se da će se povećanje iznosa, potrebnog za ovu vrstu računa, desiti nakon što je Ministarstvo obrazovanja i inovacija povećalo mesečni iznos koji je dodeljen prema nemačkom saveznom zakonu o pomoći u obuci ( BAfoG), od 861 evro do 931 evro.

„Iznos koji se izdvaja u okviru BAfoG-a je uvek bio presedan za povećanje iznosa potrebnog za račun sa ograničenim pravom raspolaganja. Pošto je ministarstvo povećalo mesečnu novčanu pomoć koja se dodeljuje korisnicima BAfoG-a, bilo je očigledno da će pre ili kasnije ove godine porasti i iznos za blokirani račun“, dodao je predstavnik.

Prema zvaničnim podacima Uneska, do akademske 2019/20. godine na nemačkim univerzitetima je studirao 931 srpski student.

Nemačka je četvrta najpovoljnija studijska destinacija za srpske studente, odmah nakon Mađarske (1.944 studenta), Austrije (1.679) i Bosne i Hercegovine (1.593).

Povećanje koje bi trebalo da se desi od 1. januara 2023. godine je, međutim, dosta veće od povećanja koje je zabeleženo 1. januara 2021. godine kada je iznos porastao za 0,93.

Ipak i dalje je dosta niže nego u januaru 2020. godine, kada je potreban iznos skočio sa 8.640 evra sa kraja novembra 2019. godine na 10.236 evra, ili za 18,4 odsto.

U septembru 2021. godine iznos je porastao sa 8.640 evra na 10.236 evra, što predstavlja jedno od najvećih povećanja iznosa potrebnog za račun sa ograničenim pravom raspolaganja u poslednjih nekoliko godina (18,4 odsto).

Izvor:  Studying-in-Germany.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari