Novi patrijarh neće biti ni Pavle ni Irinej

Dragiša Bojović, profesor Univerziteta u Nišu i upravnik Centra za crkvene studije

Ostavite komentar


  1. Govorite tako da zvuči uzvišeno i iznad sveta u kome živimo ali to ne znači da govorite konačne istine. Vi ste samo čovek i to je nešto što bi trebalo da vam bude sasvim dovoljno. Jer kada se kao čovek sretnete sa bolešću, što vam ni malo ne želim, ovozemaljsko znanje, ovozemaljski ljudi, lekari i medicinsko osoblje će rizikovati svoje živote da spasu vaš, kao i život bilo kog drugog čoveka. To što ste izabrali da verujete ne čini vas boljim od drugih verujućih ili neverujićih ljudi.

  2. Ne znam zašto niste objavili komentar u kome nema skarednosti, psovki ili vređanja, već je samo izneto mišljenje. Mišljenje koje iznosi gospodin Bojović su krajnje uopštena, u nekim trenucima potpuno nerazumljiva („Novi dinamizam istorije brže i surovije nas sučeljava sa metaistorijom“).
    Povezivanje vere i pandemije, pa u to još uključena i ekonomija („zgrčena“), predstavlja istovetno manipulisanje koje slušamo u svakodnevno u tabloidima i tabloidnim televizijama. Povezivanje greha (kojeg i čijeg? Svih nas?) sa epidemijom je bliže ranom srednjem veku i poništava sva znanja i dostignuća modernog čoveka.

  3. Zar „pravi“ patrijarh nije u Hilendaru? Treba samo izabrati nekog kloniranog, kao i premijera, nosioce tuzilastva, sudstva,…

  4. Kako novi patrjarh neće biti iznogud Bulović kad je svog sebe dao da ostvari taj svetovni cilj? Prvi među nejednakima. Ima on svog boga koji je trenutno na Svetoj Gori čim se vrati usaglasiće svoju volju sa duhom svetim i eto nama Irineja pod belom kamilavkom.

  5. Želim da dam jednu sugestiju jer je uloga SPC u Crnoj Gori prekinuta od 1421 do 1918. Gospodar Ivan Crnojević proglaša va Zetsku Mitropoliju i postavlja mitropolita Kirila, a kasnije sve mitropolite bira narod Crnogorski. Valjda znate da je Njegoš poglavar Crnogorske crkve, da niko nije bio iznad njega po hijerarhiji, lako provjerljivo, pročitajte tomos SPC iz 1922. Bratstvo, bliskost, saradnja, poštovanje vazda su dobrodošli, a sakrivanje činjenica radi političke, vjerske prevlasti nije lijepo. Pozdrav

    1. И Душан „силни“ је прогласио архијепископа за патријарха али пуј пике-не важи. Тако да је Иван Црнојевић могао да Кирила прогласи и за папу а Зету за Ватикан. Са друге стране зна се шта чини Зету а шта „брда“, шта Бику а шта Херцеговину. Зато и данас постоји додатак „Стара“ за Херцеговину. Када се ослободимо бољшевичко-коминтерновског начина размишљања и поново научимо значење и вредност речи „род“, „племе“, „братство“, приватна својина, онда ћемо и ми бити бољи и нама ће бити боље. Дотад-мрка капа.

  6. „Novi dinamizam istorije brže i surovije nas sučeljava sa metaistorijom“

    Moje slabo opšte obazovanje i nepoznavanje Istorije kao naučne discipline me je navela na to da potražim termin „metaistorija“ koji se pripisuje autoru Hajdenu Vajtu („ISTORIJSKA IMAGINACIJA U EVROPI DEVETNAESTOG VIJEKA“, u prevodu Ratka Radunovića) koji je svoju knjigu objavio 1973 godine.

    Šta je to „novi dinamizam istorije“? Odakle ovaj pojam? Dešava se više istorije nego ranije? Svaka generacija svedoči za sebe zgušnjavanju događaja koji ih „prestižu“.

    Metaistorija se odnosi na vrstu predložene metodologije u istorigrafiji i gore izgovorena misao o sučeljavanju sa „metaistorijom“ je potpuno nerazumljiva i tek tako „bačena“ kao neki vrednosni sud.

    Ne objavljivanje komentara na ovaj članak je zaista potpuno neprimereno.

  7. Me zna se ko je bio veci licemer, Irinej ili Pavle, bog fa im dusu prosti!

  8. Moj dobri prijatelj se predstavljao kao profesor dr Dragiša Bojović, upravnik Centra za crkvene studije u Nišu i vršilac dužnosti dekana Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u osnivanju…..ali mu se to nikad nije obistinilo…..vredi pokušati opet…bolje nego se upuštati u analize o novom Patrijarhu. Vispren je on…zna kad treba biti uz Artemija…kad uz Amfilohija…..a kad uz novog Patrijarjha ….za koga se ne izjašnjava…..mudar čeka i vreba…ha,ha…..

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.