Novi Pazar: Inspekcija naložila povratak otpuštenih profesora na posao, Univerzitet odbio 1DUNP Foto: S. Župljanin

Inspekcija rada odložila je izvršenje rešenja o prestanku radnog odnosa profesora Fadila Škrijelja i Mersudina Mulića na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i naložila toj visokoškolskoj ustanovi da ih vrati na posao, saznaje radio Sto plus.

U rešenju inspekcije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da Državni univerzitet treba da im omogući „ostvarivanje prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa“, a sve do pravosnažne odluke Osnovnog suda pred kojim je pokrenut radni spor.

Vanrednim nadzorom 27. avgusta inspekcija je utvrdila da su Škrijelju i Muliću rešenja o prestanku radnog odnosa doneta na osnovu razloga utvrđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, odnosno, jer poseduju i rade u privatnim ordinacijama.

„Pravilnikom o radu Državnog univerziteta i ugovorom o radu nije utvrđeno da je obavljanje privatne prakse od strane zaposlenih razlog za prestanak radnog odnosa“, navodi se u rešenju inspekcije.

Profesori Mulić i Škrijelj kazali su radiju Sto plus da je Državni univerzitet odbio da postupi po tom rešenju i vrati ih na posao.

„U pravnoj službi Univerziteta su nam rekli da rektor Miladin Kostić neće da postupi po rešenjima i vrati nas na posao. Nakon toga smo podneli pisani zahtev da se on izjasni o tome i čekamo njegov odgovor kako bismo se obratili svim nadležnim instancama“, izjavio je Škrijelj.

Sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru su naveli za radio Sto plus da ne postupaju po rešenju inspektora jer je „veoma nejasno i neprecizno“.

„Univerzitet ne može da postupi po rešenju inspektora jer postupa po rešenju Osnovnog suda u Novom Pazaru. Inspektoru je prilikom donošenja rešenja bilo poznato da je Osnovni sud odbio zahteve Mulića i Škrijelja za određivanje privremene mere odlaganja rešenja o prestanku radnog odnosa jer ničim nisu dokazali da su njihova prava ugrožena, odnosno, da su nezaposleni i da ne obavljaju nikakvu delatnost“, naveli su iz te visokoškolske ustanove.

Podsetili su da je rešenje suda postalo pravosnažno pre rešenja Inspekcije rada i dodali da je trebalo „izričito konstatovati da rešenje suda nema pravno dejstvo“ da bi Državni univerzitet postupio po tom rešenju.

Škrijelj i Mulić su ranije optužili rektora Kostića da je njih i profesorku Veru Vukanić „nezakonito otpustio“.

Ocenili su da ih Kostić na taj način „kažnjava“ jer su od Ministarstva prosvete zatražili tumačenje da li, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, sa 68 godina starosti ima pravo da se kandiduje i bude rektor Univerziteta.

Kostiću, koji funkciju rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru obavlja od 2012. godine, mandat ističe 1. oktobra, a na toj poziciji će ga naslediti Bratislav Mirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari