Novi Pazar: Istekao rok za ispunjenje ekoloških zahteva u vezi sa zagađenjem reke Raške 1Foto: N. Kočović

Rok, koji su građani okupljeni u neformalnoj grupi “Za zdrav Novi Pazar”, dali nadležnim institucijama za ispunjenje zahteva za sankcionisanje odgovornih i preduzimanje mera kako bi se sprečilo zagađenje reke Raške, istekao je, a dalji koraci demonstranata biće poznati do kraja nedelje.

Predstavnici građana nisu želeli da govore za medije, a na društvenim mrežama su najavili da će tokom nedelje održati konferenciju na kojoj će “najaviti sledeće korake” i saopštiti na koje zahteve su institucije odgovorile.

Direktan povod za protest građana i upućivanje zahteva lokalnim i republičkim institucijama bilo je višednevno izlivanje mazuta u reku Rašku iz “Gradske toplane”, ali i uopšte zagađenost rečnih tokova u Novom Pazaru i loše stanje životne sredine u ovom gradu.

Zahtevi građana okupljenih u ovoj grupi su da nadležne institucije preduzmu sve mere kako bi se sprečilo dalje zagađenje reka u Novom Pazaru, da Zavod za javno zdravlje izda izveštaj o uticaju izlivanja mazuta na zdravlje ljudi, kaoi da se pokrenu postupci protiv odgovornih i oni hitno razreše sa tih funkcija.

Ono što je do sada poznato jeste da Zavod za javno zdravlje nije uradio traženi izveštaj, kao i da ta zdravstvena ustanova, kako je navela u odgovoru građanima, nije bila zvanično obaveštena o izlivanju mazuta.

Takođe, nije došlo ni do promena u rukovodstvu “Gradske toplane” koja je zagadila reku.

Jedino što je urađeno u prethodnih mesec i po dana je da je Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminala novopazarske policije Osnovnom tužilaštvu podnelo krivične prijave protiv vršioca dužnosti direktora “Gradske toplane” Nemanje Mančića i tehničkog direktora tog javnog preduzeća Suada Suljkovića zbog zagađenja životne sredine.

U toku je predistražni postupak, a saslušanje osumnjičenih zakazano je za drugu polovinu avgusta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari