Novi Pazar: Kadrovi iz Polimlja traže veću zastupljenost u BNV 1Foto: Senko Župljanin

Izborom odbora i drugih radnih tela, u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) završen je proces konstituisanja.

Iznenađenja nije bilo. Sve funkcije su ostale u vlasništvu kadrova novoformirane koalicije između SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Zbog takve raspodele funkcija nezadovoljni su većnici iz polimskih opština, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Na nepravednu raspodelu, uglavnom, ukazuju većnici sa liste Sandžačke demokratske partije (SDP) iz te tri opštine.

Pitanje male zastupljenosti većnika iz Polimlja, ponovo je potencirano i na poslednjem zasedanju BNV, sa kojeg je medijima prosleđeno saopštenje o izboru predsednika i potpredsednika četiri odbora.

Većnici iz polimskih gradova postavili su pitanje zašto nema istaknutih Bošnjaka iz tog kraja, “iako su, u predizbornoj kampanji, usta bilao una istaknutih bošnjačkih kadrova”.

Izneli su podatak, da od 35 članova BNV, 48,5 odsto su kadrovi iz Novog Pazara (predsednica, svi potpredsednici svi predsednici odbora i dve trećine ptpredsednika odbora).

Druga po broju zastupljenosti je opština Sjenica sa 22 odsto svojih predstavnika, a iz tutinske opštine 17 procenata.

Kadrovi iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši su zastupljeni ispod 19 procenata. Priboj ima nešto više od 8,5 odsto svojih kadrova, Prijepolje 2,8 procenata i iz Nove Varoši nema predstavnika u odborima i radnim telima.

Većnici iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši kolegama su poručila “da mnogo greše” i da će to vreme da pokaže, ali su i zapretili, ako se sadašnja praksa nastavi, da će se samoorganizovati i da će uz pomoć svojih lokalnih samouprava i resornih ministarstava raditi na prosperitetu Bošnjaka u svojim opštinama.

BNV, kao nikada ranije, uredno obaveštava medije o svojim aktivnostima, ali još uvek nije otvoreno za medijsko praćenje zasedanja, iako su, sve liste, to obećavale u predizbornoj kampanji.

Više informacija sa zasedanja mogu da se dobiju samo posredno od većnika. To je slučaj i sa budžetom za ovu godinu, koji opozicija i njoj naklonjeni lokalni portali kritikuju “jer su se ponovo na spisku za finansiranje našle nepostojeće aktivnosti”.

Posredno se saznalo i da je jedini većnik liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjake” i potpredsednik novoformiranog Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) predložio da se Zlatna plaketa BNV dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i posthumno Muameru Zukorliću, kojem su, sadašnji koalicioni partneri njegove SPP, oduzeli većnički mandat u prošlom sazivu. Sadašnja većina to nije prihvatila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari