Novi Pazar: Muftija Dudić od poverenice Janković očekuje konkretne korake za zaštitu muslimanki 1Foto: Beta/Ishak Slezović

Nastavlja se priča o zaštiti žena pod hidžabom, odnosno odevenim po propisima islama.

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, pre desetak dana, u saopštenju za javnost, optužio je pripadnike obezbeđenja aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu da se neprofesionalno i diskriminatorski odnose prema muslimankama odevenim po verskim propisima, da su isključivo žene pod hidžabom na meti posebnih pregleda.

Navedeno je da su te žene, od vrhovnog tela IZ u Srbiji, zatražile zaštitu i reakciju.

Službe obezbeđenja sa oba aerodroma su odbacile takve optužbe. Naveli su da je odnos prema svim putnicima isti i da se prilikom kontrole ustaljeni domaći i međunarodni protokoli.

Regovala je i poverenica za zaštitu ravnopracnosti Brankica Janković i pozvala Mešihat da njenoj insituciji „podnese pritužbu, ukoliko smatra da je došlo do diskriminacije“.

Umesto pritužbe, na adresu poverenice Janković otišlo je pismo sa potpisom glavnog muftije IZ u Srbiji Mevluda Dudića.

Na početku je proveo kroz hronologiju svih događanja, od Mešihatovog saopštenja, preko medijskih izveštaja, do reagovanja poverenice Janković.

Muftija Dudić je podsetio da su i ranije pokušavali da reše problem „bez uključivanja i uznemiravanja javnosti“. Zbog toga su se obraćali rukovodstvu Aerodroma Srbije i drugim nadležnim institucijama, jer su smatrali da će se „ponižavajuća  i tendeciozna praksa prekinuti i da je reč o zloupotrebi ovlašćenja članova obezbeđenja“.

„Međutim, žalbe su kontinuirano pristizale na adresu Mešihata, kako usmene, tako i u pisanoj formi“ – napisao je vrhovni poglavar IZ u Srbiji.

Muftija Dudić od poverenice za zaštitu ravnopravnosti očekuje pomoć i podršku u rešavanju ovog problema, jer je „neprihvatljivo i nedopustivo da odevenost prema propisima vere islama ili ime koje ukazuje na pripadnost islamu, budu nekome dovoljan razlog za sumnju i podvrgavanje posebnim bezbednosnim pregledima i procedurama“.

Nakraju je napisao da od poverenice Janković očekuje konkretne koraka u zaštiti žena muslimanki odevenih po islamskim propisima „kako bi se osećale ravnopravnim sa svim drugim građanima Srbije“.

Uz pismo dostavljeno je 10 pisanih izjava žena pod hidžabom, koje su na aerodromima u Nišu i Kraljevu prošle posebnu proveru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari