Novi Pazar: Nagrada “Ahmed Vali” dodeljena istoričaru dr Safetu Bandžoviću 1Foto: N. Kočović

Istoričaru i univerzitetskom profesoru dr Safetu Bandžoviću dodeljena je ovogodišnja nagrada “Ahmid Vali”.

Nagradu dodeljuje novopazarski Kulturni centar za ostvarenja u kulturi i nauci. Povod za ovo priznanje je Bandžovićeva knjiga “Bošnjaci i antifašizam”.

Tročlani žiri, književnik Enes Halilović, orijentalista Enver Ujkanović i likovna umetnica Amra Hodžić – Jejna su u obrazloženju svoje odluke ocenili da je “Bandžović dokazao da za istinskog naučnika ne postoje enigme kojima se ne može približiti upornim istraživanjem i analitičkim umom”.

“Žiri smatra da je Bandžović, trenutno, jedan od vodećih istoričara u Evropi, čiji rad je naročito dragocen kroz novo analiziranje antifašizma i afirmaciju potrebnog suživota i multikulturalizma u savremenom svetu”, navodi se u obrazloženju odluke.

Kulturni centar je nagradu “Ahmed Vali” ustanovio 2015. godine. Dosadašnji dobitnici su književnik Enes Halilović, slikar Mehmed Slezović, karikaturista Muhamed Đerlek Max, književnik Sinan Gudžević i režiser Zlatko Paković.

Nagrada “Ahmed Vali” je ustanovljena 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks, Enver Ujkanović, Sinan Gudžević i Zlatko Paković.

Safet Bandžović je rođen u Novom Pazaru, gde je završio osnovnu i srednju školu. Studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je u Beogradu, a doktorirao u Sarajevu. Radi na Institutu za istoriju Univerziteta u Sarajevu, gde je i naučni savetnik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari