Zlatku Pakoviću uručena nagrada "Ahmed Vali"Fotografija: Mina Jovičić

Kulturni centar u Novom Pazaru, večeras je uručio nagradu „Ahmed Vali“ za 2021. godinu reditelju Zlatku Pakoviću, koju ova ustanova dodeljuje za životno delo na polju književnosti i pozorišne umetnosti.

Žiri koji su činili književnik Enes Halilović, urednica galerijskog programa Kulturnog centra i grafički dizajner Amra Hodžić Jejna i karikaturista Muhamed Đerlek doneli su jednoglasnu odluku da ovo najveće priznanje u oblasti kulture i umetnosti reditelj dobije za uspeh predstave “Ako dugo gledaš u ponor”, koju je režirao i dobrio brojna priznanja.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da je velika hrabrost, u današnje vreme, dati Pakoviću nagradu u Srbiji.

-Drago mi je što ova nagrada dolazi nakon deset godina našeg poznanstva i drago mi je što smo celu priču upotpunili sa ljudima iz Novog Pazara kao što je Enes Halilović, po čijem romanu je predstava i rađena kao i sa glumcima koji su ideju sproveli u delo. Novi Pazar je centar kulture sa ovom predstavom- rekao je Memić.

Zlatko Paković ističe da je ova nagrada kruna dosadašnje, dugogodišnje, saradnje sa Kulturnim centrom u Novom Pazaru.

-Za mene je ova nagrada velika čast, jer je to nagrada jednog rada i jednog Kultrnog centra sa kojim sam uspostavio izuzetnu saradnju već 10 godina, od kada je ovde igrana moja predstava ‘Ubiti Zorana Đinđića’. Teško je govoriti o nagradi za životno delo, kada znate da pred vama predstoje tek odlučujuća dela, ali je utoliko stvar veličanstvenija”, rekao je Paković.

Paković još dodaje da mu je ova nagrada uz Ibzenovu stipendiju, posebno draga.

Nagradu “Ahmed Vali“ , Kulturni centar je ustanovio 2015. godine za ostvarenje u kulturi i umetnosti i nauke o kulturi i umetnosti, a dodeljuje se umetniku ili naučniku koji je postigao visoke rezultate na polju umetnosti, odnosno tumačenja umetnosti.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a nosi ime po pesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari