Novi Pazar: Nastavlja se pomoć povratnicima u Srbiju 1Foto: Senad Župljanin

Povratnici iz iniostranstva, sa područja novopazarske teritorije i u naredne dve i po godine, mogu da računaju na pomoć u samozapošlavanju i osnaživanju svojih biznisa.

Pravo na pomoć ostvarivaće kroz projekat pod nazivom „Reintegracija 2 – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji”.

Član Gradskog veća Novog Pazara zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja, Fevzija Murić, kaže da će ovaj projekat tajati do 2025. godine i koji obuvata podršku zapošljavanju teže zapošljivih kategorija, prvenstveno povratnika u Srbiju, po Sporazumu o readmisiji.

– Ovim nastavljamo kontinuitet otvaranja novih radnih mesta kod poslodavaca ili kroz samozapošljavanje i preko kvalifikacije i dokvalifikacije – objasnio je Murić i dodao da se, za razliku od prethodnih sličnih projekata, „ovo samozapošljavanje, prvenstveno, važi za proizvođače malina“.

Pojasnio je da su, “u toku modeliranja projekta”, malinari određeni kao jedna od prioritetnih grupa i da će u drugom delu projekta, biti raspisan javni potiv za samozapošljavanje i u drugim oblastima.

Novina u ovom projektu je i visina grantova za poslodavce.

– Kako bi stimulisali poslodavce, dajemo 370 evra za jedno radno mesto, poslodavcima koji već imaju od jednog do 10 zaposlenih. Poslodavac sa deset radnika stiče pravo da zaposli dva nova radnika, čime obezbeđuje podršku od 7.500 evra. Uslov za ostvarivanje prava je, učešće poslodavca sa 10 odsto, od visine granta. Ako želi, moći će da uloži više sredstava. Grantovi su podrška firmama za jačanje pozicija i otvaranje novih radnih mesta i kupovinu opreme, mašina i materijala neophodnih u proizvodnji – naglasio je Murić.

Prvi deo projekta realizovan je od 2020. do 2022. godine na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

Dve trećine novca i aktivnosti uloženo je i realizovano u Novom Pazaru.

Za prethodne dve godine održano je više od 900 radionica za blizu dve hiljade dece i mladih, podeljeno je 98 grantova u mašinama i opremi za samozapošljavanje, održano je 270 biznis obuka i 50 prekvalifikacija, na području ove tri lokalne zajednice.

„Reintegraciju 2“ realizuje gradska uprava, a partneri su joj Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet Sandžak“.

Nosilac projekta je ASB Serbija (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a finansijska sredstva obezbeđuje nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari