Novi Pazar: NVO i građanske inicijative traže hitne mere za zaštitu životne okoline, praćenje kvaliteta vazduha i zemljišta 1Foto: Grad Novi Pazar

Ovogodišnji program aktivnosti za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru, tek treba da bude definisan. Sa današnje rasprave, u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija (NVO) i građanskih inicijativa poručeno je da su gradu potrebne „hitne mere za zaštitu životne sredine“.

Građanska inicijativa „Za zdrav Novi Pazar“ zatražila je da se hitno uspostavi lokalni monitoring, u cilju detaljnog praćenja stanja vazduha i zemljišta, postavljanje pet senzora za merenje kontaminacije PM čestica, da se preko zvaničnog gradskog sajta građani obaveštavju o kvalitetu vazduha, njegovom zagađenju i merama koje se preduzimaju.

Spisak najprioritenijih poslova, u ovoj oblasti je dosta dug. Pred Gradskim odeljenjem za zaštitu životne sredine je ozbiljan posao, da od svih predloga uradi program aktivnosti.

Od gradske uprave traži se formiranje novog parka, koji bi bio prilagođen deci sa smetnjama u razvoju, kupovina prečišćivača za dečje vrtiće, organizovanje edukacija za učenike osnovnih i srednjih škola.

Na spisku predloga je i izrada studije o saobraćaju, radi smanjenja zagađenja vazduha, animiranje stručnjaka da učestvuju u aktivnostima unapređenja ekoloških poslova, pošumljavanje zimzelenim drvećem, postavljanje informativnih tabli, zabrana kotlarnica na ugalj i obavezno ugrađivanje separatora u garažama za prepumpne jame.

Od nadležne gradske službe tražena je transparentnost u radu.

Ivan Milanović, rukovodilac Gradskog odeljenja za zaštitu životne sredine, ocenio je da su predlozi konkretni i da su neki poslovi već odrađeni.

Milanović je rekao da su dobili odobrenje za postavljanje još jedne automatske merne stanice za merenje kvaliteta vazduha i da s prigradskim naseljima, u dve škole, na Dojeviću i OŠ „Meša Selimović, i u gradu na OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, postavljeni merni uređaji.

Iz te službe je najavljeno da će gradska uprave, ove godine, rešiti problem zagađenja vazduha koji nastaje sagorevanjem tekstilnog otpada, koji se, inače, ubraja u velike zagađivače. Tekstilni otpad znatan broj domaćinstava i proizvođača konfekcije koristi kao ogrev.

Posao će biti poveren JKP „Gradska čistoća“, koje će dobiti sredstva za kupovinu specijalnog vozila za skuplja taj otpad.

Planirano je da, u septembru, počne potpisivanje ugovora između tog komunalnog preduzeća i proizvođača tekstila. Taj otpad će se odvoziti u reciklažni centar. Isto sledi i za ostale vrste otpada.

Iz gradskog budžeta, ove godine, za zaštitu životne sredine biće izdvojeno 19 miliona dinara.

Na osnovu predloga, sa današnjih razgovora, biće urađen program korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, za čiju realizaciju je neophodna saglasnost Republičkog ministarstva za zaštitu životne sredine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari