Novi Pazar: Za građane upitno priznanje ministarki Ireni Vujović 1Novi Pazar Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Odluka lokalnog parlamenta da ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović dodeli Povelju, najveće priznanje koje Novi Pazar dodeljuje povodom Dana grada, izazvala je podeljene reakcije u javnosti.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u obrazloženju odluke naveo da je Vujović, od dolaska na čelo tog ministarstva 2020. godine, pokrenula brojne projekte i mnogo toga uradila što se tiče zaštite životne sredine u Novom Pazaru.

„Urađen je put ka deponiji Golo Brdo vredan 60 miliona dinara, završena je njena revitalizacija za osam miliona dinara, a radi se projekat regionalne deponije za Novi Pazar, Rašku i Tutin za šta je Ministarstvo izdvojilo 20 miliona dinara“, izjavio je Biševac.

Dodao je i da je Ministarstvo zaštite životne sredine izvojilo „veliki novac za pošumljavanje, zamenu individualnih ložišta, kotla u dvorani Pendik i izgradnju dva sportska terena“.

U isto vreme građani su na društvenim mrežama kritikovali ovu odluku ističući da je „savršen paradoks“ davati najveće priznanje grada, koji je u samom vrhu po zagađenosti vazduha i reka u Srbiji, ministarki zaduženoj za ekologiju.

Predstavnik Akademske inicijative „Forum 10“ Teo Taraniš je povodom dodele Povelje grada izjavio da smatra da lokalna samouprava nekoliko godina unazad dodeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima bez jasnih kriterijuma, ali da je postalo uobičajeno da se među laureatima nađe i neko od visokih državnih zvaničnika.

„Ove godine je to ministarka Vujović čije zasluge se ogledaju u tome što je ministarstvo na čijem je čelu Novom Pazaru odobrilo projekat pošumljavanja i ozelenjavanja. Podrška jednom projektu, za grad koji se bori sa ogromnim ekološkim problemima i gde izostaje sistemska briga za stanje životne sredine, ne može biti dovoljan i valjan razlog za dodelu takvog priznanja“, istakao je Taraniš.

Pored ministarke zaštite životne sredine, najveće priznanje koje Novi Pazar dodeljuje povodom Dana grada dobili su književnik Enes Halilović i Regionalno pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari