Novi Pazar: Započeli razgovori o proširenju kapaciteta nove toplane 1 foto (S.Župljanin) : Razgovori predstavnika KfW banke i gradske uprave

Proširenje kapaciteta nove toplane na biomasu i gas u Novom Pazaru, bila je tema razgovora predstavnika Nemačke razvojne banke KFW i novopazarske gradske uprave.

Na osnovu zahteva za priključenje na novi toplovod, procenjeno je da instalisani kapaciteti, za nekoliko godina, neće moći da podmire potrebe.

Dve strane su razgovarale o tehničkim detaljima projekta i načinima finansiranja.

Saopšteno je da je Vlada Nemačke spremna da, kao i za prethodni projekat, odobri deo sredstava, a da drugi deo obezbede Vlada Srbije i lokalna samouprava. Planirano je da prošireni deo nove toplane počne da funkcioniše od oktobra 2025. godine.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, pre četiri dana, pustila je u rad novu toplanu na biomasu. Čija izgradnja je koštala 6,5 miliona evra. Tim novcem, osim toplane izgrađeno je i 1.800 metara i još 700 metara rekonstruisane toplovodne mreže.

Njenim puštanjem u rad uvećani su kapaciteti zagrevanja stambenog i poslovnih objekata sa 100.000 na 240.000 metara kvadratnih.

U ukupnoj investiciji od 6,5 miliona evra, donacija Vlade Švajcarske je million evra. Ostalo je kredit nemačke banke, koji će se otplaćivati 15 godina bez kamate. Vlada Srbije će otplatiti 20 odsto tog duga, a ostalo novopazarska lokalna samouprava.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari