Novi Pazar: Završen prekogranični projekat „Budimo pripremljeni“ 1Foto: N Kovačević

Policijska uprava Novi Pazar saopštila je da je danas zvanično završen prekogranični projekat saradnje sa Crnom Gorom „Budimo pripremljeni“. Sektor za vanredne situacije MUP Srbije i Fondacija za razvoj severa Crne Gore FORS Montenegro, realizovali su brojne aktivnosti.

U okviru projekta, kako je saopšteno, donirana je brojna oprema, održani seminari i treninzi „koji su unapredili efikasnost i omogućili našim vatrogascima – spasiocima da brže i bolje reaguju u vanrednim situacijama“.

Nabavljeno je po pet terenskih vozila, termovizijskih kamera i prenosivih rezervoara za vodu i druga oprema za pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama.

Za vatrogasce iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške organizovana su dve petodnevna prekogranična treninga i terenske vežbe, zatim, konferencija „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje“.

Sastavni deo projekta bilo je i 10 radionica, na kojima su učestvovali predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, MUP Crne Gore, Direktorata za zaštitu i spasavanje, opštinskih službi, zaštite i spasavanja i novopazarskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Projekat je značajan deo svojih aktivnosti bio usmerio na jačanje svesti opšte populacije o rizicima od katastrofa.

Posebne aktivnosti bile su namenjene mladima, učenicima osnovnih i srednjih škola. Više od 600 mladih iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške bilo je obuhvaćeno tim aktivnostima.

Prekogranični projekat „Budimo pripremljeni“ finansirala je EU.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari