Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje uključiće se u rješavanje problema invalida rada, koji su do srijede uveče štrajkovali u Ribarevinama kod Bijelog Polja, gdje su u ponedjeljak, nakon što su krenuli u protestnu šetnju do Podgorice, zaustavljeni.

Nakon sjednice odbora, u kojoj su učestvovali i njihovi predstavnici, invalidi rada sjevernih opština Crne Gore odlučili su da štrajk iz Ribarevina nastave u prostorijama udruženja. Tamo će biti do kraja vikenda, gdje očekuju pregovore sa predstavnicima vlasti i ministrom Predragom Boškovićem.

– Nema zamrzavanja štrajka. Ukoliko ishod razgovora bude negativan, invalidi rada će poći pješice za Podgoricu i neće ih zaustaviti nikakav kordon policije, kazao je predsjednik Udruženja Lazar Knežević. Zahtjevi invalida rada, nakon što su iz revolta krenuli pješke za Podgoricu i zaustavili se na Ribarevinama, su da Ministarstvo rada predloži izmjene zakona koji se odnosi na invalide druge i treće kategorije, odnosno da im se omogući odlazak u penziju sa navršenih 55 godina života za muškarce, a za žene sa 50, i da imaju najmanje 15 godina penzijskog staža. Zahtjev invalida rada je da penzija ne može biti manja od 158 evra i da im se prilikom odlaska u penziju uzima aktivni radni staž, a ne vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje. Opterećenje za Fond PIO, kažu u Štrajkačkom odboru, bilo bi u odloženom obimu, zavisno od vremena penzionisanja svakog invalida pojedinačno.

Na sjednici skupštinskog odbora je donijeta odluka da članovi odbora, zajedno sa predstavnicima Ministarstva, Fonda PIO i lokalne samouprave posjete invalide rada za vikend. Nagoviještena je i mogućnost izmjene Zakona o PIO.

Pregovorima invalida rada sa skupštinskim odborom pridružio se i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić. On je prije polaska na pregovore u Podgoricu posjetio invalide rada na Ribarevinama, gdje je kazao da će svako rješenje koje obezbijedi da invalidi rada ne dočekaju noć pod šatorima, u uslovima koji su nehumani, koji im ugrožavaju zdravlje, biti dobro.

– Sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem sam dogovorio njegovu posjetu invalidima rada za vikend u Bijelom Polju. Skupštinski odbor će konačno utvrditi da li je realno očekivati bilo kakve izmjene zakona u ovom pravcu ili ćemo morati u kontekstu dogovora koji smo imali sa ministrom rada na prošlom sastanku rješavati slučajeve invalida rada individualno ili po grupama kako je ko stekao uslove za penziju, rekao je Žurić.

Osim Žurića, pregovaračku delegaciju sa Skupštinskim odborom činili su predsjednik Udruženje invalida rada Lazar Knežević i predsjednik Štrajkačkog odbora Marko Hajduković. Knežević je na sjednici bio je zadovoljan postignutim. On je izjavio da su imali sastanak sa ministrom i dogovoreno je da penzija ne može biti manja od 158 evra, te da će se uzimati u obzir aktivni radni staž pri penzionisanju, a ostala je sporna starosna granica za odlazak u penziju (55 godina za muškarce i 50 za žene).

– Ne možemo ispuniti sve zahtjeve invalida rada , jer bi to dovelo do urušavanja penzijskog sistema. Ministar Bošković će u okviru postojećeg sistema nastojati da nađe rješenje. Ispunjavanje svih zahtjeva za sve invalide rada koštalo bi budžet dodatnih šest miliona eura, uz tri koja se već sada za te namjene troše, kazao je Jovo Pajović iz Ministarstva rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari