Novi Sad: Crkva preti protestom protiv pokrajinske vlasti zbog smene doktorke 1foto: R.Balać

Afera oko smena u Univerzitetskom Kliničkom centru Vojvodine, a pre smene dr Vesne Turkulov sa mesta upravnice Infektivne klinike, ne jenjava i pored dogovora političkih aktera da se na to stavi tačka i „svako radi svoj posao“.

U ovu priču, koja je izazvala veliku pažnju javnosti zbog tvrdnje da je dr Turkulov smenjena zbog toga što je, mimo zakona, formirala nekakvu tajnu kovid kliniku za odabrane i posebne pacijente, umesto da ih šalje u kovid bolnicu na Mišeluku, upleo se i jedan sveštenik – sekretar Eparhije bačke i desna ruka vladike Irineja (Bulovića), protojerej Vladan Simić.

On je na sajtu Eparhije objavio poduži (novinari bi rekli na tri šlajfne) apel za podršku prof. dr Vesni Turkulov, čiji je, kako navodi, i sam bio pacijent zbog infekcije korona virusom.

Protojerej Simić iznosi u apelu da se već najmanje dve godine vodi „besprizorna hajka protiv prof. dr Vesne Turkulov, redovnog profesora i Šefa katedre za infektivne bolesti na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, sada već bivše upravnice Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine i jednog od najuspešnijih lekara koje Srbija ima“.

Novi Sad: Crkva preti protestom protiv pokrajinske vlasti zbog smene doktorke 2
Foto: Radovan Balać

On navodi da je to jedinstven slučaj da se vrhunskom lekaru i dokazanom stručnjaku za virus kovid 19 zamera zbog lečenja pacijenata i zabranjuje rad sa obolelim od kovida i to u trenutku kada se epidemiji ne nazire kraj.

Sveštenik Simić podseća da je „dr Turkulov za pokazane rezultate u bespoštednoj borbi sa koronom dobila orden od Predsednika države, Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada i, kao krunu svega, visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, orden Svetog Save drugog stepena.

„Pre samo tri nedelje, na Đurđic, odlikovana je odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija lično, a na predlog Episkopa bačkog g. Irineja. Istog dana bila je i kuma gradske slave i sedela za istom trpezom sa onima koji će, bez opravdanog razloga i iz čiste sujete i pakosti, samo nekoliko dana kasnije, doneti rešenje o njenoj suspenziji i smeni sa mesta upravnice Infektivne klinike, zbog lečenja pacijenata od korona virusa“, navodi protojerej Simić.

On ne objašnjava koji su to ljudi, ali nastavlja da optužuje drugu stranu i tvrdi da, dr Turkulov „nezakonito uklonjena bez ikakve krivice, po sistemu boljševičke smene kadrova“.

„Ili se njena krivica ogleda u njenom poštenju, predanosti pacijentima i odbijanju da postane deo koruptivnog aparata o kojem su mediji pisali proteklih dana? Ako čitava stvar uskoro ne dobije jedini mogući razumni i pošteni epilog, nama, običnim građanima i blagodarnim pacijentima dr Vesne Turkulov, ne preostaje ništa drugo nego da se okupimo na nekom javnom mestu i da svi zajedno podržimo našu dragu doktoricu Vesnu, a od onih koji su zloupotrebili svoje položaje zatražimo ostavke“, upozorio je protojerej Simić, valjda u svojstvu građanina.

Protojerej potvrđuje tvrdnje da je na delu sukob dve struje u vladajućoj SNS, pa piše da je „njihovim jezikom govoreći, predizborna kampanja u toku i ovim potezom vladajuća partija mnogo gubi, bar što se tiče Novog Sada i Vojvodine, pogotovu ako se ima na umu da ceo Novi Sad tačno zna šta se dogodilo i da svi očekuju da se stvar reši u korist dr Turkulov i svih građana Novog Sada, a samim tim i države, nasuprot onima koji su svoje želje i prohteve stavili ispred interesa građana i države“.

U prilog dr Turkulov, on navodi da je veoma predano radila od početka epidemije i osvrće se na ocenu da je lečila probrane, odnosno VIP pacijente.

„Pregledati sto pet pacijenata u jednom danu jeste istinski podvig, koji nekome očigledno smeta jer se boji za svoju funkciju, pa iste naziva VIP-pacijentima, a dr Vesnu optužuje za ugrožavanje zdravlja drugih pacijenata i medicinskog osoblja. Ako su to VIP-pacijenti, kako je bestidnici optužuju, onda bi to moralo biti probrano bogato društvance, a njihov broj se ne bi brojao stotinama i hiljadama, i to iz raznih socijalnih struktura. U samoj stvari, za gospođu Turkulov svi pacijenti jesu VIP-pacijenti, zaključuje Simić ističući da „sve nas koje je dr Vesna lečila duboko pogađaju lažne optužbe i klevete na njen račun jer reči „nezakonito postupanje“ ne mogu stajati uz ime i prezime heroja kao što je dr Vesna Turkulov. Naprotiv, bezakonje sprovode oni koji nju prozivaju za nemar“.

U ovom tekstu, neuobičajenom za jednog sveštenika, protojerej Simić poziva da se oglase i pruže podršku svi oni koji su imali čast da upoznaju dr Vesnu Turkulov.

Skupština Vojvodine zaseda sutra, a na društvenim mrežama kruže pozivi građana da se okupe ispred pokarajinskog parlamenta u znak podrške smenjenoj upravnici klinike i zatraže da bude vraćena na funkciju.

Mediji su proteklih dana pisali da je ova afera plod sukoba dve struje u SNS, koje predvode pokrajinski premijer Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Obojica su to demantovali tvrdeći da imaju korektan odnos. Na posredan način to je demantovao predsednik SNS Aleksandar Vučić rekavši da ga ne zanimaju pojednačni odnosi i razmirice, nego rezultati.

Zanimljivo je da su obojica aktera ove afere proteklih godina imali odlične odnose sa episkopom bačkim Irinejom.

Izbacio ekipu TV N1 iz crkvene porte

Protojerej Vladan Simić „proslavio se“ početkom januara ove godine kada je u Srbobranu obeležena 79. godišnjice Racije u Bačkoj, i tom prilikom izbacio ekipu TV N1 iz crkvene porte.

„TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka“, oštro je poručio Simić.

Parastosu i obeležavanju godišnjice u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, prisustvovali su i predsednici Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i Pokrajinske vlade Igor Mirović, ali nisu reagovali na taj incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari