Novi Sad: Gradsko zelenilo posle oluje imalo 1.900 intervencija, novo drveće sadi se na jesen 1Foto: JKP Gradsko zelenilo

Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ već deveti dan otklanjaju posledice razornog olujnog nevremena s novosadskih ulica. U utorak i sredu obavljeno je 225 intervencija na više od 130 lokacija.

Oboreno i polomljeno drveće i grane uklanjani su na Detelinari, Limanima, Novom Naselju, Telepu, Gravici, Petrovaradinu, Salajci, Podbari, Rotkvariji i u centru grada, a nastavljena je sanacija i u Novom, Futoškom, Staničnom, Molinarijevom i Dunavskom parku.

– Od 19. jula, Gradsko zelenilo je imalo skoro 1.900 intervencija i 1.800 prijava građana. Naše ekipe su neprestano na terenu. U oluji je oboreno ili polomljeno 2.062 stabla. To je ogromna šteta. Drveće je jedan od glavnih čuvara životne sredine. Drveće ima pozitivne efekte na zdravlje ljudi, jer presudno utiče na mikro klimu u urbanim sredinama. Gradsko zelenilo će, odmah posle sanacije štete organizovati sastanke s nadležnim naučnim ustanovama i institucijama, da razgovaramo o izboru sadnica novog drveća, koje ćemo posaditi na jesen, kako bismo nadoknadili izgubljeno drveće, a da u isto vreme odaberemo vrste koje će pokazati veću otpornost na vremenske nepogode – kaže Miloš Egić direktor „Zelenila“.

Egić podseća da je tokom prethodnih 10 godina na teritoriji grada i prigradskih naselja posađeno više od 54.000 sadnica novog drveća.

– Nevreme je našem gradu nanelo veliku štetu. Ali, obnovićemo naše parkove i drvorede. Posadićemo duplo više drveća nego što je oboreno. Pošumljavanje grada je naš glavni zadatak u narednom periodu – dodao je on.

Odražana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

U prostorijama Gradske kuće danas je održana šesta sednica Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada na kojoj je razmatrana trenutna situacija u Gradu, nastala usled olujnog nevremena.

Novi Sad: Gradsko zelenilo posle oluje imalo 1.900 intervencija, novo drveće sadi se na jesen 2
Foto: JKP Gradsko zelenilo

Još jednom je istaknuto da je neposredno nakon prestanka nevremena, prioritet gradskih službi koje su bile na terenu i koje su otpočele sa radom na otklanjanju posledica, bilo postupanje po prioritetima najpre uotklanjanju posledica nevremena u situacijama gde je moglo doći do ugrožavanja života građana.

Zatim se radilo na osposobljavanju prohodnosti saobraćajnica kako bi se moglo pristupiti i drugim kritičnim lokacijama, u cilju otklanjanja posledica nevremena, kao i da se trenutno radi na uklanjanju stabala sa različitih lokacija u gradu.

Tokom prethodnih dana građani i privredni subjekti kontinuirano su prijavljivali oštećenja na objektima i to u velikom broju, dok gradske službe i dalje utvrđuju štetu na objektima i stvarima u privatnoj svojini građana i grada.

„Svi primljeni podaci i podnete prijave od strane građana dostavljaju se Gradskoj upravi za komunalne poslove koja ih u funkciji situacionog centra prosleđuje nadležnim organima, radi daljeg postupanja. Vidno i jasno su obeležene opasne površine, saniran je deo oštećenja na Kvantaškoj pijaci i uklonjeni su opasni delovi sa puta i pijaca, a pijace su osposobljene za rad. Obezbeđen je prilaz grobljima, kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje sahrana“, saopštili su iz Gradske kuće.

Imajući u vidu da je u funkcionisanju javne rasvete najviše problema izazvalo drveće koje se uplelo u električnu mrežu, kao i slučajevi u kojima su stabla koja su iščupana iz korena oštetila i podzemne električne vodove, započeti su radovi na otklaljanju navedenih oštećenja i zameni kablova.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari