Novi Sad: Igor Mirović primio operskog pevača Željka Lučića 1foto: Vlada Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas umetnika, operskog pevača Željka Lučića, ovogodišnjeg dobitnika najvećeg pokrajinskog priznanja – Nagrade „Mihajlo Pupin“ koje se dodeljuje za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva.

„Postoji simbolička veza između Pupina i Lučića, jer su i jedan i drugi krenuli iz Banata u Njujork, ostvarujući svoje snove, pomagali otadžbini, svako na svoj način“, izjavio je Mirović.

Željko Lučić, verdijanski bariton, rođen 24. februara 1968. u Zrenjaninu, srpski je operski pevač.

Od 1993. do 1998. godine bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a nakon toga Frankfurtske opere.

Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama, slavu je stekao kao verdijanski bariton i danas je jedan od najtraženijih baritona sveta, a njegov glas može se čuti u Metropolitenu, Milanskoj „Skali”, i Bečkoj operi.

„I posle 30 godina karijere, srce zaigra i zatreperi kada se uspostavi kontakt sa maticom. Čast je primiti Nagradu koja nosi ime Mihajla Pupina“, izjavio je Željko Lučić.

Lučić je takođe nastupao kao gost umetnik u brojnim velikim operskim kućama. Debitovao je u Holandskoj operi 2002. godine u ulogama Monfora i Marčela.

Pevao je u ulozi Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi 2003, a iste godine pevao je u ulozi grofa Lune u Teatru u Firenci.

Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj „Đokondi”, s Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija.

Nakon toga, nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u „Magbetu” i „Rigoletu”.

Sinoć je, nakon 30 godina od prvog nastupa u Srpskom narodnom pozorištu, novosadska publika u veoma emotivnom nastupu opere „Rigoleto“, imala priliku da oseti raskošni talenat i umetnički senzibilitet Željka Lučića.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari