Novi Sad nabavlja električne autobuse 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ugovor o kreditu za nabavku do deset niskopodnih električnih autobusa sa poveznom infrastrukturom potpisali su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli, u okviru programa „Zeleni gradovi“ EBRD.

Kolangeli je naglasio da je saradnja otišla „korak dalje“ budući da je nakon realizovanog projekta JGSP „Novi Sad“ i nabavke autobusa na prirodni komprimovani gas, započet i proces nabavke električnih autobusa.

– Zajednički cilj nam je stvaranje uslova za kvalitetniji život ljudi u gradovima – istakao je Mateo Kolangeli.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće raspisalo je tender za kupovinu prvih deset električnih autobusa i kupovinu prateće infrastrukture 4. novembra, a rok za podnošenje ponuda je 4. januar sledeće godine. Rok za isporuku je 13 meseci.

Ovaj projekat će, prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, Evropska banka za obnovu i razvoj finansirati kreditom od osam miliona evra, na period od osam godina, uz dve godine grejs perioda i šest godina otplate, sa kamatnom stopom od 1,1 odsto.

Vučević je rekao da očekuje podršku EBRD-a i za buduće projekte, uključujući izgradnju regionalne deponije i projekat alternativnih izvora snabdevanja toplotnom energijom za grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari