Novi Sad: Pušteni uhapšeni aktivisti, ispred suda pozvali na sutrašnji protest 1foto: Ekološki front Novi Sad / facebook.com

Aktivisti koji su danas privedeni, nakon što su izazvali incident na jučerašnjoj javnoj sednici komisije za planove, pušteni su nakon višečasovnog saslušanja.

U pitanju su aktivisti organizacije OSA, Brajan Brković, Mladen Cvijetić i Srđan Đurić.

„Dobili smo svi jednu meru, s obzirom da je tužilac očigledno politički instruisano tražio pritvor od 30 dana i bio veoma nezadovoljan kada je zaključio da nema razlog za to. Kao razlog za to naveo je da možemo, uticati na svedoka, ali i zbog mogućnosti da učinimo dela koja nam se stavljaju na teret“, rekao je Brajan Brković nakon izlaska iz zgrade suda u Sutjeskoj ulici.

Aktivisti se terete za krivično delo nasilničkog ponašanja, za koje je predviđena kazna od nekoliko meseci do pet godina zatvora. Oni su ocenili da je pitanje „da li će to opstati“, kao i da je u pitanju „nategnuta priča“, kojoj je jedini cilj bio da na neko vreme budu sklonjeni sa ulica i da ne budu na terenu. Oni su dobili zabranu pristupa direktoru Javnog preduzeća „Urbanizam“ Dušanu Miladinoviću, kao i zabranu prisustva budućim sednicama komisije za planove.

„Evidentno je da je ovo politički proces, dokaza nema, oni su zaista nikakvi ili slabi“, rekao je Brković.

„Sama kvalifikacija dela kao nasilničkog ponašanja nije na mestu. Jedan od slučajeva možda i jeste, ali oni koji se tiču farbe i izloga nisu dobro okvalifikovani kao krivično delo nasilničkog ponašanja. Na to smo iznosili primedbu pri svakoj izjavi, te zbog toga nisu mogli da nas terete“, rekao je aktivista Mladen Cvijetić.

Oni su pozvali građane da se okupe na sutrašnjem protestu u Novom Sadu, koji će se održati ispre prostorija SNS-a u Novom Sadu u ulici Ilije Ognjaovića, sa počtkom u 17.30 časova. Zbog njihovog hapšenja, i danas je ispred suda protestovalo nekoliko desetina građana i aktivista.

Da podsetimo, tokom jučerašnje javne sednice komisije za planove, aktivisti OSA-e i drugih organizacija aktivirali su dimne bombe i razvili transparent „GUP je gup“, nakon čega je sednica tog tela otkazana. Prema nezvaničnim najavama, zasedanje je trebao da se nastavi jutros, ali se članovi komisije nisu pojavili u predviđenom terminu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari