Novi Sad: Smenjena načelnica Infektivne klinike imenovana za predsednicu Upravnog odbora UKCV 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Smenjena načelnica Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine dr Vesna Turkulov imenovana je na sednici pokrajinske Skupštine za predsednicu Upravnog odbora te zdravstvene ustanove.

Na taj način biće stavljena, bar privremeno, tačka na aferu koja potresa ne samo UKCV nego je poprilično uzdrmala pokrajinsku vlast, koja je doživela još jedan poraz u borbi dve struje u okviru SNS, predvođene pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Bilo je uočljivo  da Mirović nije prisutan na sednici pokrajinskog parlamenta iako je na dnevnom redu najvažnija tačka – budžet Vojvodine za 2022. godinu, koji će iznositi 88,4 milijarde dinara. Kako nam je rečeno, on je „imao druge obaveze“ i ne zna se da li će se kasnije pojaviti u Skupštini.

Sukob dve struje u SNS je, da podsetimo, kulminirao kada je zbog, kako je saopštio Mirović, uočenih nezakonitosti u radu na Infektivnoj klinici, a pre svega, zbog toga što je dr Turkulov nastavila da na Infektivnoj klinici leči VIP pacijente obolele od kovida 19 u okviru tajnog odelenja, umesto da ih šalje u kovid bolnicu na Mišeluku, koja je u sastavu UKCV, pa je odlukom Pokrajinske vlade smenjena.

Novi Sad: Smenjena načelnica Infektivne klinike imenovana za predsednicu Upravnog odbora UKCV 2
Skupstina Vojvodine, Foto: R.B.

To je razljutilo drugu stranu, koja je na prošloj sednici usvojila odluku da se osnivačka prava nad UKCV „vrate“ sa vlade na parlament i tako Miroviću onemogući kadrovanje. Uvidevši da će biti smenjena, direktorka UKCV dr Edita Stokić podnela je ostavku iz ličnih razloga, a UKCV je saopštio da je ona „zbog operacije na bolovanju“.

U međuvremenu je afera, očigledno dignuta na viši stranački nivo, pa je stigla naredba da se smire strasti. Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je u Novom Sadu da ga ne interesuju lični animoziteti već rezultati koje postižu. Mirović je za Danas izjavio da je dogovoreno da „svako radi svoj posao“, te da je dr Stokić povukla ostavku i ostala u fotelji direktorke UKCV.

Kako je dr Turkulov ostala na ledu, a nedavno je dobila brojna državna i crkvena odlikovanja zbog predanog rada u lečenju pacijenata od kovida -19, u njenu odbranu i zaštitu uključio se i protojerej Vladan Simić, sekretar Eparhije Bačke, desna ruka vladike Irineja (Bulovića).

On je na sajtu eparhije objavio oštru kritiku na račun pokrajinske vlasti i apelovao na brojne pacijente i druge građane da pruže podršku smenjenoj načelnici, pa čak pozvao i na protestno okupljanje zbog toga.

Dr Turkulov se, kako saznajemo, zahvalila na podršci i pozvala da ne organizuju nikakvo okupljanje. Tako su izostali miting i „kadrovska“ litija pred Banovinom.

Iako je Mirović izjavio da je odluka pokrajinske Skupštine o osnivačkim pravima nad UKCV „nezakonita i nije u skladu sa Statutom Vojvodine“ Pokrajinska vlada nije podnela predlog da se ta odluka anulira. Po svoj prilici to se neće ni dogoditi već će se sačekati da se slegne prašina.

U obrazloženju predloga o imenovanju dr Vesne Turkulov za predsednika, a Branibora Jovičića i prof. dr Artura Bjelicu za članove Upravnog odbora UKCV, navdeno je da je dr Edita Stokić 2019. imenovana za v.d. direktora, te da je ostala u tom stanju duže nego što je zakonom propisano.

Pošto je rekonstruisan UO UKCV, u kojem osnivač ima tri od pet članova, sasvim je očekivano da on uskoro raspiše konkurs za imenovanje direktora UKCV, kada će se videti ko će zasesti u tu vruću stolicu. Istovremeno, biće i jasnije kako će biti razrešen sukob Mirović-Vučević ili će to biti odloženo za period posle aprilskih izbora. Za sada niko ne pominje i izbore za pokrajinsku Skupštinu, iako je i te izbore lane bojkotovao najveći deo opozicije.

 

Političko uplitanje SPC

U neuobičajenom mešanju SPC u kadrovske, pa i političke prilike u Novom Sadu i Vojvodini, protojerej Simić objavio je na sajtu Eparhije Bačke da je dr Turkulov „nezakonito uklonjena bez ikakve krivice, po sistemu boljševičke smene kadrova“ i još da se možda „njena krivica ogleda u njenom poštenju, predanosti pacijentima i odbijanju da postane deo koruptivnog aparata o kojem su mediji pisali proteklih dana“.
Projektujući šta će uslediti Simić je ocenio da je „predizborna kampanja u toku i ovim potezom vladajuća partija mnogo gubi, bar što se tiče Novog Sada i Vojvodine, pogotovu ako se ima na umu da ceo Novi Sad tačno zna šta se dogodilo i da svi očekuju da se stvar reši u korist dr Turkulov i svih građana Novog Sada, a samim tim i države, nasuprot onima koji su svoje želje i prohteve stavili ispred interesa građana i države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari