Novi Sad: Studenti prete blokadom Filozofskog fakulteta nakon što im je odbijena lista za studentski parlament 1foto: Vukašin Živaljević

Nakon što je zamenik predsednika izborne komisije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu odbio listu Studentska reakcija za kandidaturu za izbore za studentski parlament, studenti prete blokadom Fakulteta ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

Zahtevi su da se danas do ponoći prihvati kandidatura liste Studentska reakcija i da se zamenik predsednika Izborne komisije Aleksandar Gajić pod hitno smeni sa te funkcije „zbog pristrasnosti i počinjenja krivičnog dela uvida u ŠV obrasce studenata.“

Studentska reakcija je u petak predala Savezu studenata listu sa 635 prikupljenih potpisa studenata Filozofskog fakulteta, a nakon prvog koraka provere u studentskoj službi, ustanovljeno je 18 nevažećih potpisa.

Potom je lista predata izbornoj komisiji koja je pronašla 61 nevažeći potpis.

Nakon toga dobili su rok od 48 časova da prikupe novih 523 potpisa uz, kako kažu, „nepostojećeg notara na Filozofskom fakultetu“, uz optužbe na Gajićev račun da je „zloupotrebio službeni položaj i proizvoljno izmenio pravilnik o sprovođenju izbora za studentski parlament“.

U saopštenju koje su izdali nakon incidenta, studenti su napomenuli da notar na Filozofskom fakultetu nije predviđen ni Zakonom o studentskom organizovanju, niti pravilnikom o sprovođenju izbora, te da zbog toga izveštaj komisije smatraju nelegalnim i nelegitimnim aktom.

„Sumnju o krivotvorenju potpisa opravdavaju stavom da ‘potpisi potpisani istom rukom, istim fontom, stilom’. Tako je Aleksandar Gajić na osnovu svoje subjektivne sumnje uvredio i delegitimizovao više od 600 studenata koji su dali potpis listi Studentska reakcija, a samim tim i tu listu“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Mladen Cvijetić sa liste Studentska reakcija.

Dalje se navodi da je prilikom razgovora sa delegacijom Studentska reakcija, zamenik predsednika izborne komisije priznao da je imao uvid u ŠV obrasce studenata Filozofskog fakulteta, te da je „samim time je priznao da je napravio krivično delo“, a da je nakon toga neosnovano dao na uvid potpise te liste Savezu studenata FFUNS.

Nakon toga, dvojica članova Saveza su, kako tvrde, zloupotrebili brojeve telefona studenata koji su potpisali listu i zvali ih kako bi proveravali gde su potpisali listu.

Mladen Cvijetić za Danas kaže da je zamenik predsednika izborne komisije Fakulteta „bio drzak i bezobrazan“, te da je pominjao politički angažman pojedinih kandidata sa liste, zbog čega sumnjaju da je obaranje liste politički instruisano.

„Jutros nam je pretio da će oboriti svaki potpis, zbog čega planiramo da blokiramo fakultet ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune do roka koji smo dali. Čekamo da odobre listu i da smene Gajića do ponoći. Ako to ne ispune blokiraćemo fakultet,ako ni to ne uspe, 13. aprila im nećemo dozvoliti da održe izbore“, rekao je za Danas Cvijetić u ime studenata sa odbijene liste.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari