Novi sindikat Kliničkog centra Srbije organizovao štrajk upozorenja zbog loših uslova rada 1Foto: Youtube_PrintScreen

Novi sindikat kliničkog centra Srbije danas je u 10:00 organizovao štrajk upozorenja kako bi ukazao na loše uslove rada u toj ustanovi.

Predsednik tog sindikata Živorad Mrkić najavio je da danas počinju i pregovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja kojima bi trebalo da se u narednih nekoliko dana reše problemi, ili će, u suprotnom, početi štrajk u punom kapacitetu.

Kako je kazao novinarima, štrajkom upozorenja traži se preduzimanje hitnih mera za kadrovsko popunjavanje i povećanje broja zaposlenik u KCS.

Mrkić je sadašnje stanje opisao kao „kadravsku katastrofu“.

Sindikalci su tražili i sprečavanje pretnji i pritisaka na zaposlene i sprečavanje mobinga nad zaposlenima.

Oni zahtevaju isplatu stimulacija svim zaposlenima u KCS, povećanje zarada svim grupacijama zaposlenih u KCS, plaćanje prekovremenog rada, noćnog rada i rada nedeljom, striktno poštovanje zakona o radu kada je reč o premeštanju zaposlenih na druge poslove ili u druge organizacione jedinice, kao i utvrđivanje preciznih normativa i standarda rada.

Još jedan od zahteva je preduzimanje svih mera bezbednosti i zdravlja na radu.

Mrkić je istakao da zaposleni u KCS trenutno rade za „troje-četvoro ljudi“ i da je zbog toga i jedna od posledica njihovo „izgaranje“, ali da se nada da će pregovori uroditi plodom.

Predstavnici sindikata stoje ispred upravne zgrade KCS i nose kišobrane i zastave sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari