Novi slučajevi klostridije u Vranju 1

Kod pacijenta koji su nakon hirurških zahvata u Kliničkom centru u Nišu vraćeni na dalje lečenje u Opštu bolnicu Zdravstvenog centra u Vranju registrovano je nekoliko novih slučajeva zarazne bakterije klostridija.

Ova bakterija može da izazove i smrt, naročito kod onih lica koja imaju oslabljeni imunološki sistem, potvrđeno je Danasu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Pacijenti kod kojih je registrovana bakterija kao posledica postoperativnog toka prebačeni su na Infektivno odeljenje gde su preduzete mere nadzora, posebnog higijenskog tretmana i epidemiološke konstantne kontrole – potvrdio je v. d. direktora Zdravstvenog centra Dragan Veličković, navodeći da je formirana i Komisija za interhospitalne infekcije. Kako objašnjava, komisija će u skladu sa praćenjem zdravstvenog stanja zaraženih pacijenata preduzimati odgovarajuće mere kako ne bi došlo do epidemije ove bakterije i prenošenja na druge pacijente.

Bakterija „klostridija“ javlja se u crevima pacijenata kao posledica dužeg lečenja antibioticima, a njen glavni simptom predstavlja dijareja. Zbog toga je posebno pojačan nadzor u toaletima i kupatilima na svim odeljenjima vranjske bolnice, koji su kao što je poznato u vrlo lošem higijenskom stanju. U Opštoj bolnici u Vranju tokom ove godine registrovano je više slučajeva „klostridije“, ali je preduzimanjem adekvatnih mera sprečeno širenje bakterije van infektivnog odeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari