Novi dečji vrtić u naselju Burjan u Požarevcu, nakon 20 meseci kašnjenja, počeće sa radom početkom septembra i u njega će biti smešteno 150 mališana. Ovaj vrtić počeo je da se gradi u julu 2011. godine i trebalo je da se završi za šest meseci.

Međutim, završetak radova i useljenje dece odlagani su u nekoliko navrata, najpre zbog poskupljenja radova, a potom i zbog neuspešnih javnih nabavki za opremanje kuhinje. – Nabavke su raspisivane čak šest puta i sve su bile neuspešne, jer nadležne gradske službe nisu umele da ih sprovedu kako treba. Zato je početkom avgusta raspisana još jedna, koja bi trebalo da se okonča za dve nedelje – kažu u Gradskom veću.

Ukoliko bi se desilo da i ova javna nabavka bude neuspešna, to neće odložiti useljenje mališana, jer će se u tom slučaju hrana za njih donositi iz vrtića «Leptirić». Već je obezbeđen i kompletan inventar za kuhinju, uzet na revers od požarevačke kasarne, osnovnih i srednjih škola i od lokalnih ugostiteljskih objekata. Hrana će se dopremati u dostavnom vozilu, koje je već dotrajalo, pa se radi na nabavci novog. – Vrtić u Burjanu proradiće 15. septembra, ali, najverovatnije, to će uslediti dve nedelje ranije. Već je obavljen prijem 150 mališana, koliki je kapacitet ovog vrtića, za koliko je smanjena i dosadašnja lista čekanja od oko 500 dece – kažu u Gradskom veću

Vrtić u Burjanu najzad će početi sa radom zahvaljujući zalaganju Vesne Pejić koja je, kao član Gradskog veća, zadužena za prosvetu i obrazovanje. Osim otklanjanja problema u radu Predškolske ustanove «Ljubica Vrebalov», njoj je među prioritetnim ciljevima bio i konačni završetak novog vrtića i useljenje mališana. U gradnju ovog objekta, površine 1.500 kvadrata, uložena su 93 miliona dinara, obezbeđenih iz republičkog i gradskog budžeta, u okviru projekta «Vrtići za budućnost Srbije». Osim u Burjanu, Požarevac bi za par meseci trebalo da dobije još jedan vrtić, na području Mesne zajednice Čačalica, jer je na njemu završeno oko 90 odsto radova. U njegovu gradnju uloženo je 90 miliona dinara, koje je u potpunosti obezbedila lokalna samouprava, iz gradskog budžeta.

Grejanje

Vrtić u Burjanu spreman je i za narednu grejnu sezonu, jer je priključen na toplovodnu mrežu, uz gradnju podstanice. Sluzice za grejanje i 120 okolnih domaćinstava, na potezu ulica Drvarske, Miodraga Markovića i Ratarske.

Danica Radosavljević

Novi vrtić u Mesnoj zajednici «Burjan» nosiće ime Danice Radosavljević. U spomen na učiteljicu koja je 1911. godine otvorila prva jaslice u Požarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari