Novih deset zapovesti za žene 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan, pre 110 godina, Mali žurnal prenosi nekoliko novih saveta za pripadnice lepšeg pola u cilju očuvanja bračne sreće.

Mali žurnal prenosi istraživanje časopisa „La Dona“ o bračnim odnosima između muškaraca i žena koji su se, kako tvrdi pomenuti list, u poslednjih par godina znatno pogoršali.

Kako se smatra do toga dolazi zato što moderni život, sa svojom grozničavom žurbom i željom za uspeh, iscrpljuje ljudsku snagu nepojmljivom brzinom, ali, mnogi, taj delom pomućeni odnos i neprijateljsko držanje prepisuju takozvanoj „novoj ženi“.

Kako bi se sve ponovo vratilo na stari put, i brak opet postao raj na zemlji, magazin „La Dona“  je za svoje čitateljke sastavio, a Mali Žurnal preneo, sledeći dekalog:

1. Ljubi tvog muža više no išta drugo na svetu, a tvog bližnjeg kao sebe samu, ali pomisli uvek da kuća pripada tvom mužu, ali ne bližnjem

2. Smatraj svog muža kao kakvog otmenog gosta i kao vernog prijatelja; ali o tvojim prijateljicama nemoj mnogo slušati.

3. Pripremi tvom mužu uredan domaći život i pokazuj mu veselo lice, kad se kući vraća; ali nemoj biti odmah razočarana ako on to odmah ne bude zapazio.

4. Ne zahtevaj od svoga muža isuviše za svoju kuću; zahtevaj ako možeš samo prijatan domaći život i jedan slobodan prostor za decu.

Novih deset zapovesti za žene 25. Tvoja deca treba uvek da su sveža i čista kao i ti sama, pazi da se tvoj muž osmehne kad vas vidi, i da na vas misli, kad je od vas daleko.

6. Pomisli, da si se za svog muža udala da sa njim deliš sreću i patnju, i onda kad ga svi ostave, ti moraš držati njegovu ruku u svojim.

7. Ako je mati tvog muža jošte živa, pomisli, da prema njoj nikada ne možeš biti dovoljno dobra i odana.

8. Ne zahtevaj od života ono, što još nikome nije dato; ako si samo korisna, ti si već srećna.

9. Kad nevolja i jad dođu ne treba da se poniziš i očajavaš sreća će opet doći; ako imaš samo poverenje u svom mužu, imaće on hrabrosti za vas oboje.

10. Kad se muž udalji od tebe, čekaj ga; pa ako se dugo ne vrati, čekaj ga; pa i ako te ostavi čekaj ga; jer ti ne samo što si njegova žena, već i čast njegovog imena, te će se on jednog dana vratiti i voleti te.

Kako Mali Žurnal zaključuje, izgleda da je spisateljica ovih novih zapovesti bila prožeta idealizmom i optimizmom dostojnim žaljenja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.