Novinar iz Šapca nagrađen za tekst o osvajaču paraolimpijske medalje u Riju 1Dušan Blagojević sa nagradom "Cvet jednakosti" Foto: privatna arhiva /Danas

Šabački novinar Dušan Blagojević dobitnik je priznanja „Cvet jednakosti“, koje dodeljuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okurga. Jednoglasnom odlukom žirija, proglašen je laureatom za tekst pod nazivom „Borba zbog sebe i najbližih“.

„Tekst je nastao u okviru feljtona „Pobeda nad sudbinom“ koji je obuhvatao devet priča o osobama sa invaliditetom i njihovoj borbi da izgrade život u tim okolnostima, izazovima na tom putu, radostima i teškoćama“, kaže za Danas novinar Dušan Blagojević.

„Moja piča govori o Mitru Palikući, reprezentativcu u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, osvajaču paraolimpijske medalje u Riju 2016. godine. Želeo sam da predstavim snagu ličnosti koja je dovela do ispunjenog života, izbegavajući teskobu, sažaljenje, ističući u prvi plan njihovu borbi i bez izuzetaka pobedu u boju sa izazovima i ograničenjima“, objašnjava Blagojević.

Novinar iz Šapca nagrađen za tekst o osvajaču paraolimpijske medalje u Riju 2
Mitar Palikuća, osvajač paraolimpijske medalje u Riju Foto: privatna arhiva /Danas

„Ispovesti mojih sagovornika, među kojima je i Mitrova, nisu samo životne priče pojedinca, već putokazi i podsticaji za svakog čoveka. Pitao sam se da li sam uspeo u tome, a „Cvet jednakosti“ je dokaz da je napisano dotaklo nekoga i da ima snagu. Za mene, ovo je važno i drago priznanje na koje sam ponosan“, kaže naš sagovornik.

„Cvet jednakosti“ dodeljuje se već devet godina u organizaciji Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

Obuhvata sve medijske sadržaje na teritoriji Srbije, objavljene tokom prethodne godine za najbolji medijski prilog o osobama sa invaliditetom, u kategorijama internet, TV prilog, radio prilog i novinski tekst.

Konkurs je deo manifestacije „Kikini dani“ ustanovljeni u znak sećanja na Tijanu Petrović Kiku, dugogodišnju portparolku Udruženja i aktivistkinju za prava osoba sa invaliditetom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari