Novinara izubijala trojica u sačekuši 1Foto: Lična arhiva

Sportski novinar Saša Mikić napadnut je na biralištu u Kikindi 21. juna oko 16 časova u toku izbornog dana.

On je na biračka mesta broj 30. i 32. na uglu ulica Save Tekelije i Cara Dušana, došao u pratnji kolega sa Radija DIR, koje obučava novinarskom poslu. Nakon predstavljanja i legitimisanja predsednik izborne komisije B. M. primio je dva telefonska poziva i iz razgovora je bilo jasno da ne sme da priča sa novinarima, nakon čega se Mikić udaljio sa biračkog mesta. Njemu su, kako kaže, dobacivali nešto a potom su ga izgurali. Pri izlasku sa biračkog mesta doživeo je sačekušu trojice muškaraca, koji su ga napali s leđa udarajući gde su stigli, najviše po licu i otimajući stvari. Zadobio je posekotine, otekline, hematome i lakše povrede, o čemu je sačinjen lekarski i policijski izveštaj.

– Zgrabila su me dvojica dok me je treći udarao direktno u lice. Bio sam sav krvav. Pokušao sam da se odbranim, neko je pozvao policiju. Oni su bili krajnje korektni, uzeli su izjave. Danas sam ponovo bio u policiji na prepoznavanju napadača. Ja te ljude ne znam. Nikada mi se ovako nešto nije desilo, ja sam novinar sa dugogodišnjim iskustvom i nemam šta da krijem. Na izbore sam išao novinarskim poslom, sa urednim legitimacijama, akreditacijama i dozvolama – priča za Danas Saša Mikić.

Odgovorno lice sremskog DIR radija Jovan Kerešić kaže da su kao medij kontaktirali RIK uoči izbora i sledili njihova uputstva za nesmetan rad u izveštavanju sa izbora.

– Saša Mikić je staložen čovek i zatečeni smo napadom na njega, osuđujemo svako nasilje i vandalizam nad novinarima. Tražimo da istražni organi privedu i kazne počinioce napada. Naše ekipe su imale legitimacije i propisanu dokumentaciju, nije bilo mesta nasilju. Ovo je već treći put, od proletos, da neko od naših novinara bude napadnut zbog izveštavanja. Prošli put je to bio Darko Varađanin. Ispostavlja se da je u Kikindi najteže baviti se novinarstvom. Mi imamo fotografije sa lica mesta, svedoke i snimke tog sramnog događaja, obratili smo se novinarskim udruženjima i ne želimo da se ovo ponovi – izričit je Jovan Kerešić sa DIR radija.

Ko je Mikić

Saša Mikić je bio dugogodišnji sportski novinar RTS, koji je poslednjih meseci angažovan na obuci novinara u DIR radiju. U proteklih godinu dana učestvovao je na mitinzima „1 od 5 miliona“, ukazujući na probleme sa kojima se suočava demokratija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari