Desetak novinara i ostali radnici Izdavačkog preduzeća Naša reč, koje je godinama izdavalo nedeljnik istoga imena, posle nedavnog prestanka izlaženja toga glasila, koji je pokrenut pre šest i po decenija, tužili su redakciju kako bi namirili svoje zaostale plate i druge prinadležnosti.

– Novinari s pravom traže zaostale četvoromesečne zarade i tome se ne protivim, jer su u pravu – kaže Ljubiša Dinčić, dugogodišnji novinar i glavni urednik toga lista čiji je sin Nikola formalni vlasnik najstarije medijske kuće na jugu Srbije.

Naša rečje zapala u teškoće poslednjih meseci jer lokalna samouprava nije bila voljna da namiri svoje ugovorom precizirane obaveze. Dinčićocenjuje da je to svojevrsni atak protiv slobode javne reči i dodaje da se iz budžeta plaćaju nelegalna glasila, ali ne i Naša reč, što se teško može objasniti zdravom logikom!

Otkako se u leskovačkom kraju štampaju nedeljni i periodični listovi, novinama, ali i ostalim medijima, nikada nije bilo gore. – Da li list koji lokalna samouprava delom treba da finansira, ima hrabrosti da objavi kako ovde nijedan put ili most nije sagrađen posle javnog tendera i da zbog toga niko nije zaglavio u ćorki, a pojma nemaju ni u tužilaštvu ni u policiji! – pita Ljubiša Dinčić.

Redakcija Naše reči je, prema njegovoj oceni, zbog politike nagodbi imala čak 31 zaposlenog i posle desetogodišnjeg negativnog poslovanja, prošle godine prvi je put zabeležen ostatak dohotka i to je, izgleda, bio znak da se ukinu dotacije.

– List od maja ove godine, posle promene opštinske vlasti, nije bukvalno dobio nijedan dinar iz opštinske kase iako postoji godišnji ugovor do 31. decembra 2008. godine. Od tog datuma zarade kasne, problemi u finansijama se gomilaju i pravo je čudo kako se Naša rečpojavljivala svakoga petka – kaže Dinčić.

Loše stanje u novinarstvu

Problem opstanka prisutan je i u Radio Leskovcu, koji je ostao bez sredstava, ali i bez novinara. Direktorica Olgica Petrovićdonela je odluku o vraćanju nekoliko novinara. U ovom trenutku, među leskovačkim medijima, čiji je osnivačbila lokalna samouprava, najpovoljnije je stanje u TV Leskovac, koja je lane privatizovana i od pre nekoliko meseci pokrenula je nedeljnik Panorama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari