Novinarka Balkan magazina zamoljena da napusti sednicu Skupštine Saveza slepih Srbije 1Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Novinarka Balkan magazina Nevena Jovanović doživela je neprijatnost na sednici Skupštine Saveza slepih Srbije 18. juna, kada ju je predsednik ove organizacije Milan Stošić zamolio da napusti skup.

Nevena Jovanović, koja je i aktivistkinja za prava slepih, najavila je prethodnog dana Savezu, čija je ona članica, da će prisustvovati sednici u svojstvu novinarke kako bi izveštavala javnost o svemu što će se tamo dešavati.

Na audio snimku sa sednice, dostupnom na Jutjubu, čuje se kako predsednik Stošić govori Neveni Jovanović da napusti Skupštinu jer „nije pozvana“.

Kako je ona to odbila, pozvana je i policija, koja je samo mogla da se okrene i ode jer nije bilo nikakvih incidenata.

Deo članova je stao u odbranu Nevene Jovanović tvrdeći da je njeno pravo i prema Statutu Saveza da bude prisutna na skupu koji je javan, posebno kao novinarka.

Na isti statut se poziva i predsednik Saveza Milan Stošić, koji kaže za Danas da „pomenuta Nevena Jovanović odlukom Skupštine kao najvišeg organa Saveza nije mogla da prisustvuje sednici“.

– Pravilo je da na sednicama organa Saveza učestvuju i prisustvuju delegati Skupštine kojima su prethodno verifikovani mandati, što je uređeno Statutom Saveza, kao i Poslovnikom o radu organa i radnih tela Saveza – ističe Stošić.

On dodaje da je Jovanović najavila putem mejla dolazak kao novinarka, ali da na sednici nije pokazala novinarsku legitimaciju, kao i to da Savez „nije upućivao poziv medijima za sednicu Skupštine“.

– Pošto je, iako nepozvana, Nevena Jovanović ipak došla na sednicu Skupštine, predsednik je zamolio delegate da se izjasne o potrebi prisustva Nevene Jovanović na ovoj sednici, što je u skladu sa Poslovnikom o radu organa i radnih tela Saveza. Skupština je većinom glasova odlučila da, s obzirom na to da niko od medija nije pozvan na ovu sednicu, ni Nevena Jovanović koja se nije izjasnila ispred koje medijske kuće želi da izveštava, niti je pokazala legitimaciju neke od redakcija, ne treba da prisustvuje sednici – navodi predsednik Saveza.

Nevena Jovanović tvrdi da je novinarsku legitimaciju držala u ruci i da ljudi iz Saveza dobro znaju iz koje je redakcije.

– Sa novinarskom legitimacijom ušla sam u salu, jer smatram da je za populaciju slepih i slabovidih, a i ostalih građana, od velike važnosti da dobiju pravovremenu i tačnu informaciju o svemu što će se na sednici pričati. Ima mišljenja da su se izveštaji sa ranijih godišnjih skupština u SSS znatno razlikovali od realnog stanja stvari i onoga što se zaista događalo na sednicama – kaže Nevena Jovanović za Danas.

Ona dodaje da razlozi koje navode u Savezu kao validne za izbacivanje slepe osobe, članice Saveza i novinarke, mogli bi da se uvaže „kada bi ta humanitarna organizacija bila u njihovom vlasništvu“.

Pravnik Viktor Živojinović, takođe član Saveza, ističe za naš list da nigde izričito ne stoji da građanin ne može prisustvovati skupštini jedne organizacije koja je stvorena sa ciljem zadovoljenja javnog interesa.

– Nikada u životu nisam čuo da je neka organizacija izbacivala nekoga ko je došao da čuje nešto o njenom radu, a ne bi se ni to sada desilo da to nije bila Nevena Jovanović, prema kojoj rukovodstva imaju neskriveni animozitet – navodi Viktor Živojinović.

On dodaje da nije tačno da je Jovanović trebala da pokaže legitimaciju, jer je Savez institucija od javnog značaja i sve njene sednice i akti moraju biti javni, a glasati i birati mogu samo delegati Skupštine.

Ovaj događaj Živojinoviću govori da je Savez slepih jedna organizacija koja „ne radi u interesu svoje populacije i javnosti“.

– Savez zapravo pokušava sakriti činjenicu kako se troši budžetski novac koji dobijaju preko projekata, a od kojih članovi nemaju ništa – naglašava Živojinović.

Ukazivala na malverzacije

Nevena Jovanović je poznata po javnim istupima kojima je ukazivala na mnoge malverzacije u Savezu slepih, između ostalog i na prikupljanje kapilarnih glasova u ovoj organizaciji, sprovođeno po nalogu Biljane Barošević iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja, o čemu je i Danas pisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari