Ana Lalić: Kao u zemlji čuda sam 1Foto: Fejsbuk/Ana Hegediš Lalić

Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj je noćas određeno zadržavanje u pritvoru na 48 časova zbog izveštavanja o Kliničkom centru Vojvodine, puštena je iz pritvora, a Nezavisno društvo novinara Vojvodine je organizovalo uživo press konferenciju na svojoj FB stranici. 

Na pitanje kako se oseća, novinarke Sanje Kljajić iz NDNV-a koja je vodila uključenja sagovornika u prenosu uživo, Ana Lalić je odgovorila: „Zbunjeno, to je jedini odgovor koji mogu da dam u ovom trenutku. Kao Alisa u zemlji čuda sam“.

Lalić je dodala i da joj je noć protekla dinamično, bez sna, i da joj se još nisu slegli utisci. Takođe, napomenula je i da su se šestorica policajaca koji su kasno sinoć došli u njen stan i koji su izvršili pretres i oduzeli njene mobilne telefone i laptop, ponašali korektno.

Potvrdila je i da joj nisu vraćeni mobilni telefoni i laptop, a advokat NDNV-a Veljko Milić je rekao da novinarki najverovatnije ta osnovna sredstva za rad neće ni biti vraćena dok se ne završi postupak veštačenja u sudskom postupku koji se vodi protiv nje. „To, naravno, ne treba da je obeshrabi, treba da nabavi nove i da nastavi svoj rad“, istakao je Milić.

Advokat Ane Lalić, Srđan Kovačević je rekao da će se protiv Ane Lalić voditi redovan postupak, a da ga je u međuvremenu pozvao i Zoran Pašalić, zastupnik građana, da pita da li je tokom privođenja i saslušanja bilo sve po propisu.

„Smatram da je puštanje Ane Lalić direktna posledica brze reakcije javnosti, posebno strukovnih udruženja. U vanrednom stanju, ovo je ogromno upozorenje za sve nas i za sve organizacije da moramo da pratimo ostvarivanje ljudskih prava i novinarskih sloboda. Jer, to je ključ kontrole vlasti i institucija. Ne smemo dozvoliti da se ova praksa nastavi i moramo da stojimo solidarno svi zajedno“, istakao je u svom obraćanju Norbert Šinković, predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Za ovu specijalnu konferenciju govorili su i novinar Darko Šper, Veselin Simonović, urednik portala Nova.rs, Željko Bodrožić predsednik NUNS-a, kao i novinar Radija 021 Žarko Bogosavljević koji je u svojstvu svedoka prisustvovao noćašnjem pretresu stana Ane Lalić i njenom privođenju, na njen poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.