Novinarka RTS–a i urednik Pinka: Prekid uključenja Markovića nije cenzura, već posledica njegove manipulacije 1Foto: www.mc.rs

Novinarka Radio-televizije Srbije (RTS) Sanja Belović i urednik Informativnog programa televizije Pink Goran Gmitrić rekli su Udruženju novinara Srbije (UNS) da je Uroš Marković iz sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ prekinut u živom uključenju ovih televizija zbog njegovog neprofesionalnog ponašanja, a ne zbog cenzure.

Na društvenim mrežama juče su objavljeni video snimci direktnih uključenja novinarki RTS-a Sanje Belović i televizije Pink Milice Slavković, uz komentare da su cenzurisale Uroša Markovića, jer su ga prekinule kada je prozivao zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, prenosi UNS.

Međutim, novinarka RTS-a Sanja Belović je UNS-u rekla da je na društvenim mrežama kružio isečeni video snimak u kome je prikazan jedino kraj njenog uključenja.

„U tom video snimku prikazano je kada sam Markovića treći put prekinula. Uključenje je prekinuto kada je on treći put kritikovao Vesića“, kaže Belović.

Televizija N1, list „Danas“, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenili su da su novinarke cenzurisale Markovića, usred izjave, zbog pominjanja Gorana Vesića u negativnom kontekstu.

Belović koja je u prilogu prekinula Markovića, rekla je UNS-u da je njegov postupak „neprofesionalan i bezobrazan“, kao i da nije reč o autocenzuri ili cenzuri.

„Tema je bila rekordan broj posetilaca beogradskih bazena, što je Marković znao pre uključenja. Iako je znao o čemu ćemo govoriti, on je iskoristio da temu politizuje“, rekla je UNS-u Belović i dodala da o toj temi Marković može govoriti u političkim emisijama ili na konferenciji za štampu.

Urednik Informativnog programa televizije Pink Goran Gmitrić rekao je UNS-u da uključenje nije prekinuto, jer je Marković kritikovao Vesića, već zato što on nije govorio o temi koja je servisna informacija za građane.

„Mlada novinarka ga je prekinula, jer se nije držao teme. To je bilo ispod svakog nivoa ljudskosti i profesionalizma “, rekao je UNS-u Gmitrić.

Gmitrić je izveštavanje televizije N1 i lista „Danas“ o ovoj temi ocenio kao manipulaciju.

„Ukoliko je ovo dokaz da je reč o autocenzuri, molim vas da me obavestite o novim standardima profesije. Ukoliko bih na televiziji N1 govorio o Šolaku, Ćosiću i Đilasu, a da to nije tema, sigurno bi me prekinuli i vratili na temu. Da li je to onda autocenzura?“, rekao je UNS-u Gmitrić.

On kaže da je jasno da je cilj ovih medija bio da „ratuju“ preko televizije Pink i RTS-a, zato što su ovo uključenje „istrgli iz konteksta“.

Na pitanje UNS-a kako bi se ponašao da je bio u istoj situaciji kao novinarke ovih medijskih kuća, Gmitrić kaže da bi pustio Markovića da govori.

„Najstrašnije je što su novinarku koja je bila u uključenju snimali mobilnim telefonima, očekujući njenu reakciju “, rekao je UNS-u Gmitrić.

Marković: Čuo sam da im stižu instrukcije da hitno obustave uključenja, Belović negira

Uroš Marković rekao je za „Danas“ da je, kada je u direktnom prenosu na televizijama Pink i RTS govorio o Goranu Vesiću, čuo da novinarkama „iz slušalice stižu instrukcije da hitno obustave uključenje“.

Na pitanje UNS-a da li je tačno da joj je kada je Marković govorio o Vesiću, u slušalicu to rečeno, Belović je rekla da je to „notorna laž“.

„Ne postoji mogućnost da je čuo šta mi stiže iz bubice koja je u mom uhu. Osim toga, u nju mi ne govori urednik, već organizator uključenja“, rekla je UNS-u Belović.

Izveštavanje reporterki RTS-a i Pinka

Televizija Pink je uključenje novinarke Milice Slavković prekinula kada je Uroš Marković drugi put pokušao da govorio „o otimanju sportskog centra“ od strane Gorana Vesića. Reporterka RTS-a Sanja Belović ga je prekinula tri puta, posle čega je uključenje završeno.

Reporterka Pinka je Markovića prekinula nakon drugog pominjanja da će Goran Vesić da „otme sportski centar“.

Na pitanje Belović kako je zadovoljan sezonom Marković je rekao da je „zadovoljan brojem korisnika koji dolaze“, ali da je „mnogo urgentnije to što Vesić Goran hoće da otme ovaj sportski centar“.

Nakon što ga je prekinula, Belović ga je pitala koliko programa nudi bazen besplatnih za đake, Markovića je odgovorio da „ne smemo da gubimo suštinu, već da moramo da pričamo o pravim stvarima, a to je da Grad Beograd i Vesić Goran otimaju ovaj bazen od Starograđana“.

Na treće pitanje Belović, sem odgovora o bazenu, Marković je ponovo prozvao Vesića, nakon čega je novinarka rekla da „nećemo politički“ i završila uključenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.