Lekić: Propaganda i mentalna prostitucija RTS-a i Pinka 1

Video klipovi u kojima Uroš Marković iz Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ pokušava da objasni gledaocima Pinka, potom i RTS-a, kako Goran Vesić „pokušava da otme sportski centar“ i dalje izazivaju brojne komentare u javnosti, u kojima se zaključuje da je reč o očiglednoj autocenzuri, jer su novinarke pomenutih televizija prekidale sagovornika na svaki pomen Vesićevog imena.

Od direktora RTS-a Dragana Bujoševića juče nismo dobili objašnjenje zbog čega je novinarka javnog servisa prekinula Markovića u pola rečenice, dok je vlasnik Pinka Željko Mitrović „pojasnio situaciju“ u vezi sa prilogom emitovanim na njegovoj televiziji. On je za naš list negirao da na Pinku postoji cenzura.

Podsetimo, Uroš Marković je za Danas rekao da je jasno čuo da su obe novinarke kroz slušalice dobile jasne instrukcije iz režije da hitno obustave uključenje svaki put kada je pomenuo Vesića. Međutim, Željko Mitrović smatra da je sagovornik skrenuo sa teme i da je zbog toga dva puta bio prekidan.

– Ne znam kako se zove to kad me pitaš jedno a ja odgovaram na drugo pitanje, koje nije tema ni emisije ni novinara. A pri tome ne znamo ni o čemu se radi, kako bi se bar novinar pripremio. To je kao da sportskog novinara pošalješ da radi ekonomiju – kaže Mitrović za Danas.

Medijska javnost i Nezavisno udruženje novinara Srbije ne dele njegovo mišljenje ističući da je reč o cenzuri i autocenzuri. NUNS je uputio kritiku RTS-u i Pinku zbog uskraćivanja prava sagovorniku da ukaže na temu koja je od javnog interesa.

Bivši predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže za Danas da bi, da je na mestu Vesić Gorana, od vlasnika RTS-a i Pinka zatražio objašnjenje zašto su njegove generalije svrstane u rang ružnih reči koje se ne smeju pominjati u programu na nacionalnim frekvencijama.

– Ako se setimo ranije „afere regleri“, kad je tonac na RTS Vesića Gorana pretvorio u glumca iz nemih filmova, ili TV Pinka, gde ga kamerman, svakog jutra, slika objektivom koji ga razvlači u širinu, opravdano se nameće zaključak da smo svedoci svojevrsne TV zavere protiv Vesić Gorana, što koincidira sa naglim rastom njegove popularnosti, posebno posle hiljadugodišnjih kiša i još posebnije u užem centru pešačke zone prestonice, da ne kažem – kruga dvojke – smatra Lekić. On se osvrnuo i na činjenicu da je zbog cenzure u programu jedino reagovao NUNS, dok je reakcija drugih udruženja i nadležnih institucija – izostala.

– Mislim da su novinarska udruženja i asocijacije, izuzimajući buntovni NUNS kome večito nešto smeta, s pravom ignorisala jučerašnje incidente u kojima je Vesić Goran, ne svojom voljom i ne fizičkim prisustvom, bio glavni akter: sve što se dešavalo, od prekidanja sagovornika, opominjanja o čemu može a o čemu ne može da govori, do sufliranja isključenja, nema ama baš nikakve veze sa novinarstvom. Jer, posao koje su radile „novinarke“ RTS-a i Pinka, više dodirnih tačaka ima sa propagandom ili mentalnom prostitucijom, nego profesijom koja im je posao – ističe Lekić.

Prema njegovim rečima, u društvu koje je bolesno, koje ima nizak pritisak i visoku temperaturu, koje je tenzično, do pucanja – gledanje svoga posla tj. nemešanje u tuđ posao, trend je koji dugo neće izgubiti na popularnosti.

– Tome nisu skloni jedino glavni i odgovorni urednici RTS-a i Pinka, čija je jučerašnja agenda disciplinovanja javnosti i potiranja drugačijeg mišljenja, putem nacionalnih frekvencija, bila krcata kosovskim fragmentima i aboliranjima. Ali stići će Mitrović već da odbrani svog najjanjičara od Šolaka i Đilasa koji dobacuju iz bazena, dok se pošten svet znoji na Andrićevom vencu – kaže Lekić. Dodaje da do tada ostaje da se „divimo neizmernom strpljenju i toleranciji kume iz REM-a što još nije streljala odgovorne za povlačenje po frekvencijama kuma Vesić Gorana“.

RTS i PINK: Uključenje prekinuto zbog manipulacija Markovića

Novinarka Radio-televizije Srbije (RTS) Sanja Belović i urednik Informativnog programa televizije Pink Goran Gmitrić ocenili su da je odbornik Skupštine opštine Stari grad Uroš Marković prekinut tokom živog uključenja tih televizija iz sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ zbog njegovog „neprofesionalnog ponašanja“, a ne zbog cenzure. Novinarka RTS-a Sanja Belović rekla je Udruženju novinara Srbije (UNS) da je njegov postupak „neprofesionalan i bezobrazan“, kao i da nije reč o autocenzuri ili cenzuri.

– Tema je bila rekordan broj posetilaca beogradskih bazena, što je Marković znao pre uključenja. Iako je znao o čemu ćemo govoriti, on je iskoristio da temu politizuje, rekla je UNS-u novinarka RTS-a i dodala da o toj temi Marković „može govoriti u političkim emisijama ili na konferenciji za štampu“. Ona je dodala da je na društvenim mrežama kružio isečeni video snimak u kome je prikazan jedino kraj njenog uključenja.

– U tom video snimku prikazano je kada sam Markovića treći put prekinula. Uključenje je prekinuto kada je on treći put kritikovao Vesića, navela je Sanja Belović.

Urednik Informativnog programa televizije Pink Goran Gmitrić rekao je UNS-u da uključenje nije prekinuto, jer je Marković kritikovao Vesića, već zato što on nije govorio o temi koja je servisna informacija za građane.

– Mlada novinarka ga je prekinula, jer se nije držao teme. To je bilo ispod svakog nivoa ljudskosti i profesionalizma, rekao je UNS-u Gmitrić. On je izveštavanje televizije N1 i lista „Danas“ o toj temi ocenio kao manipulaciju.

– Ukoliko je ovo dokaz da je reč o autocenzuri, molim vas da me obavestite o novim standardima profesije. Ukoliko bih na televiziji N1 govorio o Šolaku, Ćosiću i Đilasu, a da to nije tema, sigurno bi me prekinuli i vratili na temu. Da li je to onda autocenzura, upitao je Gmitrić.

Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari